Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"neće biti suosjećaja"

Vranić govorio o planu Vlade KS u pogledu uvođenja restrikcija za nevakcinisane

vranic (1)

“Nadam se da će naši građani shvatiti važnost vakcinisanja, kako oni ne bi bili razlog da neko drugi zbog njih oboli ili završe sa smrtnim ishodom”, naglasio je Vranić

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva Haris Vranić i epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović danas su, u svojstvu domaćina, zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom posjetili vakcinalni punkt u dvorani “Zetra”.

Forto je rekao da je neuporedivo veći rizik ne vakcinisati se nego od nuspojava vakcina, koje su izrazito rijetke, te ponovio da više od 90 posto hospitaliziranih nije vakcinisano.

Pozvao je i sve skeptike prema vakcinama da dođu da se vakcinišu, posebno sada kada, napokon, od kraja jula ima dovoljno vakcina za sve građane KS.

“Ima dovoljno vakcina, molim vas da se vakcinišete, jer će vas to spasiti odlaska u bolnicu”, poručio je premijer Forto.

Bajramović je najavila je od narednog utorka nove količine i vrstu vakcina, i to 17.000 doza Sinopharma.

“Građani će tada moći da biraju između AstraZenece, koja je odlična vakcina, i Sinopharma”, rekla je Bajramović.

Vranić je govorio o planu Vlade KS i Kriznog štaba u pogledu uvođenja restrikcija za nevakcinisane.

Kako je saopšteno iz KS, ranije je Forto nagovijestio da će nevakcinisanima ulaz biti zabranjen u većinu kantonalnih institucija, a danas je Vranić naveo kako će ulazak u zatvorene objekte biti dozvoljen uz predočavanje dokaza o vakcinaciji.

Vranić je naglasio da neće biti suosjećaja za one koji imaju otpor prema mjerama, a najavio je i sastanak Vlade KS i Kriznog štaba, kako bi se predložene mjere razmotrile.

“Nadam se da će naši građani shvatiti važnost vakcinisanja, kako oni ne bi bili razlog da neko drugi zbog njih oboli ili završe sa smrtnim ishodom”, naglasio je Vranić.