Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tokom noći

Vrbas se nakon izlijevanja kod Banje Luke povukao u korito

vodostaj333

Najkritičnije je bilo sinoć oko 21 sat u Karanovacu, na desnoj obali Vrbasa, gdje je došlo do plavljenja dvorišta

Usljed naglog topljenja snijega, rijeka Vrbas sinoć se izlila na jednoj od kritičnih tačaka u Karanovcu kod Banje Luke, ali se tokom noći povukla u korito.

Po svim naznakama, prognozira se dalji pad vodostaja Vrbasa, bez opasnosti po imovinu i stanovništvo, saopćeno iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Iz Civilne zaštite su istakli da na području Banje Luke nije poplavljen nijedan stambeni objekt.

-Najkritičnije je bilo sinoć oko 21 sat u Karanovacu, na desnoj obali Vrbasa, gdje je došlo do plavljenja dvorišta i nekoliko pomoćnih objekata ali, srećom, voda nije ušla ni u jedan stambeni objekt. Nakratko, bila je poplavljena i saobraćajnica u Jesenjinovoj ulici, međutim ni na toj lokciji nije došlo do ugrožavanja stambenih objekata – kazao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun.

Ističe da su tokom protekle noći pripadnici Civilne zaštite i Vatrogasne brigade obilazili sve kritične tačke, ali, na sreću, nije bilo potrebe za njihovim angažmanom.

-Još u petak smo upozorili građane na moguće izlijevanje Vrbasa iz korita. Imajući u vidu da se vodostaj Vrbasa kreće u nivou redovnih i vanrednih mjera odbrane od poplave naši pripadnici ostaju i dalje na terenu dok god za to bude potrebe – dodao je Ćućun.