demokratska fronta

Vrca: SAD žele multietničku, ujedinjenju i građansku BiH

vrca_sad_2 (1)

Nakon posjete Washingtonu Vrca je, kako kaže, još više ubijeđen da će normalna, građanska i pravna država zaživjeti u BiH kad-tad, jer to većina njenih građana želi

Član Predsjedništva i Koordinator Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte Amir Vrca vratio se iz službene posjete Washingtonu i SAD-u.

Vrca je bio član delegacije četvero mladih lidera, polaznika programa Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI). Tokom posjete Vrca se, između ostalog, susreo sa senatorom i predsjednikom Senata države Maryland – Clarence Lamom, te Mike Millerom, članovima kabineta Guvernera države Maryland Larry Hogan-a, potom predstavnicom State Department-a Kathleen Larkin sa Katedre za Bosnu i Hercegovinu, višim političkim savjetnikom kongresne Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi (Helsinške komisije SAD-a) Robertom Handom, predstavnicima Savjetodavnog vijeća za BiH (Advisory Council for BiH) kao i sa Naz Durakoglu, višom savjetnicom za vanjsku politiku dokazane prijateljice Bosne i Hercegovine, senatorice SAD-a Jeanne Shaheen.

  

“Posebno bih istakao poruku iz State Departmenta gdje je jasno naznačeno da predsjedavajući Predsjedništva gospodin Komšić te član Predsjedništva gospodin Džaferović imaju puno pravo u insistiranju na vladavini prava u vezi sa dostavljanjem ANP-a i nastavka našeg NATO puta. Od gotovo svih sugovornika jasno se može izvući centralna poruka, a to je da SAD žele vidjeti multietničku, ujedinjenju i građansku Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno zbog svojih širih strateških interesa u regiji”, izjavio je Vrca, i dodao:

“Ponosan sam što je trenutni voditelj te politike upravo Demokratska fronta. Također mi je drago što sam svjedočio potvrdi povećanog prisustva zvaničnog Washington-a u BiH, kao i zbog činjenice da ćemo uvijek imati strateškog saveznika u najmoćnijoj državi svijeta, uz podsjećanje da ćemo ipak sami, kao građani BiH odakle god dolazili, prijeko potrebne promjene morati iznijeti”.

Nakon ove posjete Vrca je, kako kaže, još više ubijeđen da će normalna, građanska i pravna država zaživjeti u BiH kad-tad, jer to većina njenih građana želi.

“Uostalom samo pogledajmo u koje države moji vršnjaci masovno odlaze, pa ćemo dobiti i otrijeznjujuću potvrdu tog htijenja”, izjavio je Vrca.