BiH

Tužilaštvo dostavilo predmet

Vrhovni sud FBiH prioritetno odlučuje u predmetu Memić

26/06/2020

Advokat Feraget nakon sastanka sa predsjednicom Vrhovnog suda FBiH kazao je da su dobili uvjeravanja da će predmet dobiti prioritet čim bude vraćen

Oca ubijenog mladića Dženana Memića Muriza Memića danas je nazvao v.d. glavnog federalnog tužioca Tihomir Jurko i obavijestio ga da je Federalno tužilaštvo dostavilo predmet Vrhovnom sudu FBiH odnosno žalbu na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju Memić, piše Patrija.

“Ja sam 9. juna sa svojim advokatom Ifetom Feragetom bio kod v.d. predsjednice Vrhovnog suda FBiH Ismete Mujanović koja nas je obavijestila da još uvijek nisu zaprimili predmet Federalnog tužilaštva odnosno žalbu na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju Memić. I ja sam uputio hitan zahtjev da me primi Jurko. Danas me je nazvao i kazao da su vratili predmet i da nema potrebe da se sastanemo”, kazao je Memić za Patriju.

Inače, Federalno tužilaštvo zastupa žalbu Tužilaštva KS pred Vrhovnim sudom FBiH. Druga oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su se teretili za saobraćajnu nesreću u kojoj je navodno stradao mladić izrečena je u januaru 2020. godine.

Advokat Feraget nakon sastanka sa predsjednicom Vrhovnog suda FBiH kazao je da su dobili uvjeravanja da će predmet dobiti prioritet čim bude vraćen.

S obzirom da je Vrhovni sud FBiH jednom već usvojio žalbu Federalnog tužilaštva nakon prvostepene oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, te naložio novo saobraćajno vještačenje i ponovno suđenje, ovog puta postoje dvije moguće opcije. Prva je da Vrhovni sud FBiH odbije žalbu i potvrdi oslobađajuću presudu Kantonalnog suda ili da usvoji žalbu i tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Inače, 9. juna održan je i sastanak Memića i Ferageta sa postupajućim tužiocem Tužilaštva BiH Ćazimom Hasanspahićem koji vodi istragu za organizirani kriminal u slučaju Dženan Memić. Zbog interesa istrage nisu saopćeni detalji, ali je istraga obimna i saslušan je veliki broj svjedoka i sudionika o događajima u noći 8. februara 2016. godine kada je Dženan Memić zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.