Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Epidemiolog Musa

Vrhunac aktivnosti gripe krajem januara, povećan interes građana za vakcinaciju

sanjin musa fena

Prema riječima Muse, ove sezone zabilježili su veći interes građana za vakcinaciju protiv gripe u odnosu na prethodne godine

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kaže da je, u ambulantama primarne zdravstvene zaštite na području Federacije BiH u posljednjim sedmicama decembra 2022. godine, zabilježen porast prijavljivanja bolesti sličnih gripi (ILI). Prag sezonske epidemijske aktivnosti još nije pređen, što je za očekivati sredinom januara.

– Na osnovu monitoringa iz prethodnih sezona, vrhunac aktivnosti gripe je krajem januara i početkom februara. Na mjestima gdje se provode testiranja, dosad je potvrđen virus gripe tip B. Porast stope bolesti sličnih gripi potaknut je i aktivnošću drugih virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije, kao što je SARS-CoV-2 i respiratorni sincicijski virus (RSV) – naglasio je za Fenu dr. Musa.

Podsjeća da je vakcina najefikasniji način prevencije oboljevanja od gripe, a imunitet stvoren nakon vakcinacije vremenom opada pa se preporučuje godišnja vakcinacija za zaštitu od gripe.

– Vakcinacija je posebno važna za osobe s visokim rizikom od komplikacija gripe i za osobe koje žive sa tim ljudima ili se o njima brinu. Tu spadaju, prije svih, osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici i njegovatelji – naglasio je.

Prema riječima Muse, ove sezone zabilježili su veći interes građana za vakcinaciju protiv gripe u odnosu na prethodne godine.

– I dalje su dostupne određene količine te vakcine, kao i vakcine protiv COVID-19 – monovalentne i bivalentne (adaptirane vakcine namijenjene za revakcinaciju, koje osim sekvence originalnog soja sadrže i sekvencu varijante omikron BA.1) – istaknuo je Musa.

Nadzor nad sezonskom gripom vrši se od 40. sedmice prošle godine do 20. sedmice u ovoj godini. Tako se realiziraju aktivnosti univerzalnog nadzora koji se provodi u ambulantama porodične medicine, kao i sentinel nadzor nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (među kojima je i sezonska gripa) i bolestima sličnim gripi.