Prognoza vremena

Vrhunac ledenog vala u BiH: Jutros izmjereno -18, uskoro stižu topliji dani

Sarajevo. Izvor rijeke Bosne u snježnom ozračju
20.01.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Izvor rijeke Bosne u snjeznom ozracju. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Osim jako niskih jutarnjih temperatura, moguća je i pokoja pahulja snijega u Bosni. Na području Hercegovine preovladavaće umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme

Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano prije podne. U drugom dijelu dana u Bosni umjereno povećanje oblačnosti sa sjevera.

Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -16 i -10°C, na jugu zemlje od -5 do -1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 7°C.

U Sarajevu pretežno sunčano veći dio dana. Povećanje oblačnosti poslije podne. Jutarnja temperatura zraka oko -15, a najviša dnevna oko -2°C.

Temperature izmjerene jutros: Bugojno -18; Bjelašnica i Jajce -16; Drvar i Sarajevo -15; Srebrenica i Zenica -14; Livno, Sanski Most i Tuzla -13; Prijedor -12; Banja Luka, Bihać i Doboj -10; Bijeljina, Gradačac i Zvornik -9; Trebinje -5; Mostar -3; Neum -2°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 958hPa, za 14hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano prije podne. U drugom dijelu dana u Bosni umjereno povećanje oblačnosti sa sjevera. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 7°C.

Zimski uslovi koji su obilježili vikend u Bosni i Hercegovini se nastavljaju i u zadnjoj sedmici januara širom zemlje, a naročito u sjevernim i centralnim područjima, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Osim jako niskih jutarnjih temperatura, moguća je i pokoja pahulja snijega u Bosni. Na području Hercegovine preovladavaće umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme.

Vrhunac hladnog vala je u utorak, 25. januara, kada se u pojedinim područjima minimalne temperature očekuju i do minus 18 stepeni Celzijusovih. Od sredine sedmice temperature će biti u porastu tako da će i Bosni tokom dana imati pozitivan predznak. Vjetar slab sjevernog smjera će od srijede preći u južni smjer.

Minimalne jutarnje temperature zraka variraće od minus osam stepeni do minus tri u Bosni, na jugu zemlje do nula. Najviše dnevne temperature između minus četiri i dva u Bosni, u Hercegovini osam stepeni. Temperature će tokom sedmice lagano rasti tako da maksimalne mogu dosezati i do 12 stepeni Celzijusovih.

Početkom februara prema dostupnim prognostičkim materijalima očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme. Vremenske prilike će biti primjerene godišnjem dobu.

U većini krajeva u Bosni je izvjestan snijeg, a na području južne Hercegovine kiša. Minimalne temperature zraka biće u rasponu od minus osam i minus tri u Bosni, četiri u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između minus pet i nula stepeni u Bosni do šest u Hercegovini.