Vrijedan jubilej mostarskog Univerziteta

Univerzitet Dzemal Bijedic – press

Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru u ovom mjescu proslavlja vrijedan jubilej – četiri decenije postojanja i uspješnog rada. Prva visokoškolska ustanova u Hercegovini do rata je boravila u prostoru današnjeg Sveučilišta, nakon čega je protjerana na današnju adresu, nekadašnju vojnu kasarnu u Sjevernom logoru.

U postratnom periodu Univerzitet je proizveo 12 hiljada visokoobrazovanih ljudi, te 150 doktora nauka, dok danas na istom znanje stiče oko pet hiljada studenata.
Rektor Sead Pašić napomenuo je da je ova institucija veoma važna za opstanak Bošnjaka u Hercegovini, konstatujući da se na njoj školuju studenti iz Stoca, Čapljine, Blagaja, Konjica, Jablanice, kao i iz gradova u Srednjoj Bosni. Kazao je i kako se svakodnevno teži napretku kako na polju nauke uvođenjem novih studija i smjerova, tako i na polju infrastrukture.

Univerzitet će uskoro dobiti savremeni Studentski dom, a u planu je i izgradnja studentske ambulante. Na Univerzitetu su ponosni i na nove zgrade koje su sagrađene za potrebe svih fakulteta, s izuzetkom Fakulteta humanističkih nauka koji ni danas nema savremene prostorije, ali će ih uskoro dobiti.

Svečano obilježavanje 40 godina Univerziteta započet će u ponedjeljak, a potrajat će sve do 18. Februara. U narednim danima uručit će se diploma diplomantima i magistrantima koji su završili fakultete na minuloj akademskoj godini.