Obilježavanje 75. godišnjice

Vrijednosti ZAVNOBiH-a u budućnosti će imati svoje mjesto

zavnobih333

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) bio je najviši državni organ antifašističkog pokreta u BiH tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bh. državnosti

Program obilježavanja 75. godišnjice održavanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) počeo je skupom pod nazivom ‘Vrijednosti ZAVNOBiH-a, danas i sutra’.

Uvodničari na skupu u Gradskoj upravi Sarajeva bili su Srđan Šušnica, Žarko Papić i Nerzuk Ćurak, a po riječima predsjednika SABNOR-a BiH Bakira Nakaša generelna ocjena je da su u današnje vrijeme vrijednosti ZAVNOBiH-a na određeni način potpuno marginalizirane.

– Prvenstveno u politikama onih koji su danas na vlasti. Čak se, i u nekim programima i aktivnostima onih koji su multinacionalne partije, ne naziru ni obrisi vrijednosti i principa ZAVNOBiH-a. Na skupu je naglašeno da će vrijednosti ZAVNOBiH-a u budućnosti imati svoje mjesto – naglasio je za Nakaš za Fenu.

Dodaje da je osim uvodničara na skupu bio i znatan broj diskutanata, a njihovi referati bit će objavljeni.

U okviru Programa, između ostalog, za 23. novembar planirana je izložba u Historijskom muzeju BiH i performans o vrijednostima ZAVNOBiH-a, a centralna akademija obilježavanja godišnjice ZAVNOBIH-a bit će održana 25. novembra, na Dan državnosti BiH.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) bio je najviši državni organ antifašističkog pokreta u BiH tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bh. državnosti. Formiran je u novembru 1943. godine. Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a i to prvo u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. (sad Dan državnosti BiH), drugo u Sanskom Mostu 30. juna 1944., a treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.