BiH

haris pašović

“Vrijeme je da Inzko objasni kako je Handkea upoznao sa Karadžićem”

04/11/2019

Sam Handke je u intervjuu datom Süddeutschen Zeitungu 2010. godine izjavio da je taj susret omogućio današnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko

Njemački mediji ovih dana detaljno su pisali o susretu na Palama nobelovca Petera Handkea i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Još prilikom njihovog susreta na Palama, Karadžić je već bio optužen za ratne zločine.

Sam Handke je u intervjuu datom Süddeutschen Zeitungu 2010. godine izjavio da je taj susret omogućio današnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Poznati bh. reditelj Haris Pašović objavio je danas status na Facebooku, u kojem je, između ostalog, kazao da je „možda došlo vrijeme da Inzko ispriča o tome događaju, budući da je, prema Handkeovim riječima, on bio njegov domaćin tih dana“.

“U njemačkim novinama mnogo se piše ovih dana o susretu na Palama između Petera Handkea i Radovana Karadžića, koji je, tada kad su se sreli, već bio optužen za ratne zločine. Prema Handkeovim riječima u intervjuu datom Süddeutschen Zeitung-u 2010. godine, taj susret je omogućio Valentin Inzko, sada Visoki predstavnik u BiH. Možda je došlo vrijeme da nam g. Inzko ispriča o tome događaju, budući da je prema Handkeovim riječima, on bio njegov domaćin tih dana”, napisao je Pašović-

Handke u intervjuu za “Suddeutsche Zeitung” detaljno govorio o svojim susretima s Radovanom Karadžićem.

” Naravno, to su političari, i oni vode rat, i za njih su važila jednostavna pravila. Ali, kad sam ih sreo, njihova moć je već bila na izmaku ili je nije bilo nikako. To me privlači, to ima nešto šekspirijansko, pogled na moć u trenutku kada ona nestaje. Onda se nalazite tu na Palama, između propalih ostataka Olimpijskih igara, u baraci ispod srpskog orla stoji Radovan Karadžić. On je bio siva eminencija bosanskih Srba, ali već su postajale naredbe za hapšenje od strane Međunarodnog suda. Sreo sam ga uz pomoć Valentina Incka (Inzka), tada ambasadora Austrije u Sarajevu, koji je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Kod njega sam tih dana i živio, pomogao mi je sa nekim papirima za pasoš. I nisam samo sreo Karadžića, već i srpskog generala Jovana Divjaka, koji se borio na strani muslimana. On mi je, kada je čuo da sam prije toga bio na Palama, ljutito stavio pesnicu pred nos”, kazao je, između ostalog, Handke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.