Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

David McAllister

Vrijeme je da se bh. političari suoče sa dužnostima prema građanima

david_mcallister (1)

Nakon 14 mjeseci od izbora BiH će dobiti izvršnu vlast, a McAllister je pozdravio sve konstruktivne korake koji vode do deblokade institucija BiH

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta David McAllister upozorio je bh. političare da je vrijeme da se suoče sa svojim dužnostima prema građanima i konačno pokažu odgovornost.

– Više nema vremena za gubljenje dok BiH nastavlja da zaostaje među zemljama s najmanjim BDP-om po glavni stanovnika u Evropi – kazao je on u intervju za današnji Dnevni avaz.

Nakon 14 mjeseci od izbora BiH će dobiti izvršnu vlast, a McAllister je pozdravio sve konstruktivne korake koji vode do deblokade institucija BiH i olakšavaju donošenje odluka na svim nivoima.

– Potvrda Zorana Tegeltije kao šefa Vijeća ministara i formiranje vlasti na nivou BiH su dobrodošli koraci. Usvajanje budžeta, provođenje programa socijalno-eko-nomske reforme i rješavanje problema migracijske krize, samo su neki od hitnih zadataka kojima se mora pozabaviti nova vlast. Evropska budućnost BiH je na plećima građana i njenoj mladosti – rekao je.

Izrazio je duboko razočaranje odlukom Vijeća EU da prolongira početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

– Odgovor “ne” je strateška greška koja, na kraju krajeva, utječe i na kredibilitet EU i šalje negativnu poruku drugim zemljama kandidatima. Također bi mogla omogućiti ostalim stranim akterima, čija aktivnost možda nije u skladu s vrijednostima i interesima EU, da se intenzivnije uključe u regiju. Za novi Evropski parlament i Komisiju u toku narednih pet godina proširenje ostaje ključni prioritet. Evropski parlament slaže se s potrebom poboljšanja procesa, ali nikako ne zamjenjuje konačni cilj punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU kada one ispunjavaju kriterije za članstvo – kazao je McAllister za “Avaz”.