Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV: Pozivi na ukidanje Suda i Tužilaštva BiH neprimjeren pritisak na pravosudne institucije

vstv

Pozivi na ukidanje Suda BiH i Tužilaštva BiH, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području bh. entiteta Republike Srpske te poziv sudijama srpske nacionalnosti da napuste Sud BiH predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države stav je VSTV-a BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske i Republike Srbije na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom postupku protiv Nasera Orića, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ističe da su “sudije su nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona”.

“Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti”, navodi VSTV BiH.

Svako komentarisanje nepravomoćnih sudskih odluka od predstavnika političke vlasti, stava je VSTV BiH, je neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti.