BiH

Sarajevo

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

05/03/2020

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. aprila ove godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je, tokom drugog dana sjednice, u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Ratka Đonlaga na poziciju sudije Osnovnog suda u Trebinju; Saša Rajković, na poziciju sudije Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu i Milimir Pojužina na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovan je Bojan Knežević, na poziciju sudije Općinskog suda u Kaknju.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. aprila ove godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.