Najavljen završetak izgradnje

Vučić i Dodik posjetili Sabornu crkvu u Mostaru

vucic i dodik mostar crkva

Istakao je da je prošlogodišnji dolazak u posjet Sabornoj crkvi u Mostaru inicirao određene radove i izrazio je zadovoljstvo što se vidi veliki napredak

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetili su Sabornu crkvu u Mostaru, čiji je završetak izgradnje najavljen za 2020. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je zahvalivši na posjeti kazao kako će hram biti završen potpuno 2020. godine, zahvalivši na tome bh. entitetu Republici Srpskoj i Republici Srbiji, ali i brojnim pojedincima koji su pomogli obnovu.

“Nama koji ostajemo samo ostaje da svjedočimo Boga kojem smo hram podigli, a to je Bog ljubavi, da osim što volimo Boga, volimo i sve ljude, svoje po vjeri, ali i pripadnike svih vjera čime ćemo najbolje posvjedočiti da smo pravi hrišćani i svjedoci Boga kojem smo hram posvetili“, kazao je.

Dodik je naglasio kako je on ovaj hram posjetio u ulozi predstavnika Republike Srpske, a ne predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Istakao je da je prošlogodišnji dolazak u posjet Sabornoj crkvi u Mostaru inicirao određene radove i izrazio je zadovoljstvo što se vidi veliki napredak.

“Upoznati smo s činjenicom da je neophodan još određeni iznos sredstava, koja će obezbjediti Republika Srbija i Republika Srpska, da bi se ovo završilo. Mi smo preuzeli obavezu, ja u ime Republike Srpske, a gospodin Vučić u ime Srbije, da taj iznos sredstava obezbijedimo. I da bude u dinamici u kojoj se očekuje i završen“, kazao je Dodik.

“Ovaj hram ima nesumnjiv nacionalni značaj za Srbe na ovim prostorima i mi moramo pokazati našu sposobnost da se brzo okupimo i završimo ovu važnu našu crkvu, hram, spomenik, koji je brutalno srušen 1992. godine“, kazao je Dodik izrazivši zahvalnost Vučiću na pomoći u obnovi hrama.

„Hram Svete Trojice u Mostaru izgrađen je 1873. godine i bio najveći srpski pravoslavni hram i jedna je od najvećih najvažnijih svetinja na području bivše Jugoslavije, koji je na užasan način uništen 1992. godine. Ponosan sam što su Republika Srpska i Republika Srbija mogle da daju svoj doprinos u izgradnji ovog hrama. On je važan za naš narod u Mostaru, onih 4 do 5 hiljada Srba koji žive u Mostaru i koji su živjeli u Mostaru, ali i za čitav istočni dio Hercegovine, ali i cjelokupan srpski narod. Mislim da je ovaj hram važan i za Bošnjake i Hrvate, jer govori da svi možemo živjeti zajedno i da poštujemo jedni druge“, poručio je Vučić.