Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik Srbije

Vučić najavio odmazdu ako bude usvojena rezolucija o Srebrenici

vučić o republici srpskoj
FOTO: Pixsell/ Arhiva

Vučić je tokom vanrednog obraćnja javnosti naveo kako očekuje da između 11. i 16. maja bude riješeno pitanja Kosova u Vijeću Evrope i usvajanje rezolucije o Srebrenici

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kazao je u ponedjeljak kako će eventualno usvajanje UN-ove rezolucije o genocid u Srebrenici otvoriti Pandorinu kutiju i da će se sada pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija pokrenuti pitanja poput “genocidima nad Srbima u Jasenovcu”.

Vučić je tokom vanrednog obraćnja javnosti naveo kako očekuje da između 11. i 16. maja bude riješeno pitanja Kosova u Vijeću Evrope i usvajanje rezolucije o Srebrenici.

“Ali ovo će otvoriti Pandorinu kutiju. Mi imamo presude o genocidima nad Srbima u Jasenovcu. Pa će, kako čujem, i Rusi pokrenuti ta pitanja, ali i drugi.

U roku od mjesec dana po okončanju ovih postupaka dva NATO kandidata, Litvanija i Crnu Goru, pobijedit ćemo u kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a“, poručio je srbijanski predsjednik.

Odgovorio na Dodikov zahtjev

Vučić je rekao reagujući na izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o mogućem “razilaženju” RS sa Bosnom i Hercegovinom, da će Srbija poštovati integritet BiH, ali da neće dozvoliti kršenje Dejtonskog sporazuma.

Na pitanje novinara o izjavi Dodika da će RS krenuti sa „razilaženjem“ sa Bosnom i Hercegovinom, kao i njegovom najavljenom zahtjevu srbijanskom predsjedniku da ga u tome podrži, Vučić je u ponedjeljak izjavio da je stav Srbije da “priznaje BiH kao međunarodno priznatu državu, njen teritorijalni integritet i teritorijalni integritet RS u okviru BiH i traži poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Rekao je da je i sa entitetskim predsjednikom razgovarao samo o njegovom putu u Rusiju i o pomjeranju „Vaskršnjeg sabora“ kako bi se zajednički donijele odluke nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici.

Dodao je da ima mnogo tema koje su važne u odnosu Srbije i Republike Srpske, kao i da je od suštinskog značaja zaštita ćiriličkog pisma, srpskog jezika i saradnja u oblasti kulture i ekonomije.

Na kraju, još jednom je upitao „naše američke partnere“ zašto podržavaju „gaženje Dejtonskog sporazuma“ i rekao da mu ne treba objašnjenje advokata iz „njihovih Sarajeva, Zagreba, Prištine, Podgorice“.