Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Nema nagoveštaja da ću ići u Srebrenicu

BiH

20 years since Srebrenica Massacre

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije danas mogao da potvrdi da li će ići u Srebrenicu 11. jula ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je u obraćanju medijima, nakon susreta s liderom Lige socijal-demokrata Vojvodine (LSV) Nenadom Čankom, rekao da nema nagovještaja da će ići u Srebrenicu i da je video da “mnogi nisu sačekali ni 45 minuta, pa su krenuli sa pretnjama”.

“Nisam ni uplašen ni fasciniran pretnjama, ali svakako da nikoga neću da teram da prima našu pruženu ruku. Vidjet ćemo”, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li ima nagovještaja da će otići u Srebrenicu.

Govoreći o jučerašnjem nastavku dijalogu Beograda i Prištine Vučić je rekao da se “najdalje otišlo oko Zajednice srpskih opština (ZSO) i da su razlike upola manje”.

“Što se ZSO tiče, postignut je ozbiljan napredak, dogovor je da o tome ne govorimo. Ukoliko bismo o tome počeli da govorimo, plašim se da ništa od dogovora ne bi bilo. To je dogovor sa Visokom komesarkom Federicom Mogherini. Dogovora se držim i kao što vidite nigdje nema detalja u našoj štampi”, rekao je Vučić u obraćanju medijima.

 

 

Odgovarajući na pitanje u vezi migranata i mogućoj humanitarnoj katastrofi s njima, premijer Srbije je istakao stav da je Srbija spremna da sarađuje sa svima i da čini sve što može.

“Radimo sve što možemo i spremni smo da sarađujemo i obezbijedimo poštovanje prava tim ljudima, ali izvinite ne može Srbija da nosi najveći teret na svojim leđima. To zaista ne bi imalo nikakvog smisla”, rekao je Vučić najavivši 1. jula zajedničku sjednicu vlada Srbije i Mađarske, kao i za dva dana sa Republikom Srpskom.

Podvukao ja da je Srbija trebala mnogo ranije nego krajem godine da otvori poglavlja za članstvo u EU i poručio da će u narednih nekoliko nedjelja biti prilično burno.