Vučić potvrdio dolazak u Banjaluku na obilježavanje Dana RS-a

dodik vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas kako će 9. siječnja biti u Banjaluci, na obilježavanju Dana Republike Srpske, iako je Ustavni sud BiH taj datum proglasio neustavnim, ocijenivši da se njime potiče neravnopravnost konstitutivnih naroda.

Nakon sastanka s predstavnicima koalicije SPS-JS-PUPS, Vučić je novinarima kazao kako je danas telefonski razgovarao s članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, dodavši kako se radi o redovitoj komunikaciji te da se Srbija ne miješa u unutarnje odnose BiH i RS, javio je Tanjug.

“Mi samo želimo sačuvati punu stabilnost Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i cijele regije. To je naš prioritetni interes”, rekao je Vučić.

On je naveo da kao predsjednik Vlade Srbije veoma poštuje predsjednika RS-a Milorada Dodika, predsjednicu entitetske vlade Željku Cvijanović te da ih smatra svojim prijateljima.

“Neću se miješati u unutarnje političke odnose u RS, a ni u BiH, jer su moji prijatelji i Čović i Bevanda i Bakir i Zvidzić”, izjavio je Vučić.

Ne bi volio vanredne izbore

Premijer Srbije izjavio je danas kako ne bi volio da bude prijevremenih parlamentarnih izbora, ali da to ovisi od atmosfere u društvu i drugih okolnosti.

Nakon sastanka s izaslanstvom SPS-JS-PUPS, koalicijskim partnerima SNS-a, Vučić je novinarima kazao kako je na sastanku riječi bilo o mogućim prijevremenim izborima te da je iznio svoje mišljenje kako bi volio da se ti izbori izbjegnu.

Razgovaralo se i o izborima u Vojvodini, a lider Naprednjaka kazao je kako SNS i SPS neće praviti predizborne koalicije, navodi Tanjug.

“Nema potrebe da se prave predizborne koalicije da bismo preskočili cenzus. Svaka stranka će sa svojim ljudima izaći pred građane Srbije, a posle toga vidjet ćemo hoćemo li moći formirati pokrajinsku vladu ili će neke druge političke organizacije dobiti većinu”, rekao je Vučić.

Dodao je kako nije bilo riječi o osobnim pitanjima, da se nisu opredjeljivali “da li im se netko na političkoj sceni dopada ili ne”, već se govorilo o planovima i ideja za budućnost Srbije, te provođenju ekonomskih reformi.

“Da nastavimo još većom snagom i energijom ekonomske reforme, što znači punu stabilizaciju javnih financija, reformu javnih poduzeća, završetak restrukturanja i privatizaciju, rješavanja problema u javnoj administraciji, kao i da ubrzamo i napravimo dinamičan ekonomski rast i radimo na jačanju poduzetničkog duha”, rekao je Vučić.