Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednička sjednica vlada

Vučić: RS nećemo ostaviti na cjedilu. Dodik: Obilježavaćemo Dan državnosti Srbije

Foto: Slaven Miljuš (FRE/RL)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske da je očuvanje mira najvažniji interes Srba

Zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske počela je danas u Beogradu u okviru “svesrpskog sabora”.

Sjednici, koja je otvorena za javnost, prisustvuju predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, patrijarh SPC Porfirije sa arhiepiskopima SPC i brojni drugi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske da je očuvanje mira najvažniji interes Srba.

Vučić je poručio da Srbija “nikada neće ostaviti Republiku Sprsku na cjedilu”, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Ali je moja molba da pokušate da u miru i razgovorima, i u skadu sa Dejtonskim sporazumom rješavate probleme”, dodao je.

Vučić je rekao da su u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda pažljivo birane reči.

“Prema onima koji su tražili da se ova deklaracija ne donese bio sam jednako čvrst kao u Ujedinjenim nacijama”, dodao je.

Prema njegovim riječima, u deklaraciji postoji tačka koja govori o očuvanju tradicionalnih prijateljstava.

Predsjednik Srbije je poručio da je “veoma važno da na svakom mjestu pružimo Bošnjacima ruku”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će ovaj bh. entitet obilježavati 15. februar, što je Dan državnosti Srbije.

On je dodao “ostaćemo privrženi činjenici da je 9. januara nastala Republika Srpska i primjereno ćemo ga obilježavati”.

“RS je bila zadovoljna autonomijom koju je dobila putem Dejtonskog sporazuma, ali je to dovedeno u pitanje. BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtona, bolje je da živimo kao dobre komšije nego da budemo trajno posvađani ukućani”, poručio je Dodik.

Dodao je da srpski narod želi mir.

Dodik je rekao da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, istorijski dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese.

“Deklaracija je dala odgovore na mnoge izazove šta treba da činimo u budućnosti”, naveo je.