Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Vučićev dolazak u Srebrenicu velika stvar”

BiH

vucic dodik

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković smatra da je Srbija napravila pravi korak kada je premijer Aleksandar Vučić rekao da je spreman da dođe u Potočare i naglašava da je time pružio ruku pomirenja.

Kako javlja Tanjug, u intervjuu NIN-u Duraković je poručio da zbog toga Vučića respektuje i da je “dobrodošao”, kao i da ne vidi nikakav razlog da zbog njegovog dolaska budu povećane mjere sigurnosti, s obzirom da će na obilježavanju dvije decenije srebreničkog zločina biti “mnogo velikih svjetskih ličnosti”.

Upitan da li se čuo s Vučićem, kaže da nije, ali da bi volio i da ima njegov broj nazvao bi ga “da popiju kafu”.

Duraković tvrdi da mu je Vučića “najviše žao u ovom momentu”, jer uprkos svim dešavanjima na Balkanu pokušava da napravi istorijski zaokret u procesu pomirenja.

– U Sarajevu je dao signal, pružio ruku pomirenja… Srbija je napravila pravi korak kada je rekao da je spreman da dođe nama u Potočare” – naveo je načelnik Srebrenice, uz napomenu da “nema problema sa Srbijom, već sa Banjom Lukom, s (predsjednikom Republike Srpske Miloradom) Dodikom”.

Duraković je rekao i da će Vučić biti poseban gost i podsjetio da je i dolazak Borisa Tadića “za njih bio važan”.

– Ako i Vučić 11. jula položi cvijeće i oda počast žrtvama, to će za nas biti velika stvar – jasan je Duraković koji za sebe tvrdi da se “klanja svakoj žrtvi”.

Na pitanje da li je moguće da Naser Orić dodje u Potočare odgovorio je da “ne vjeruje” da će nakon svega doći.

Vučić će predstavljati Srbiju u Srebrenici 11. jula, odlučila je jučer jednoglasno Vlada Srbije.

Saopćavajući odluku Vučić je istakao da je Srbija spremna na pomirenje, ali ne i na poniženje, prenosi Tanjug.