Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanik u nsrs

Vukanović o pozivu “nervoznog Dodik nakon sastanka u Sarajevu”: Paranoja, strah i panika

nebojša vukanović
FOTO: D. Rakita/Pixsell
Nebojša Vukanović

Policija u Banjaluci zabranila “skupštinu na otvorenom”

Policijska uprava Banjaluka donijela je rješenje o zabrani javnog okupljanja opozicionih poslanika Narodne skupštine Republike Srpske na lokaciji ispred Skupštine.

Iz Policijske uprave su istakli da su poslanike upoznali sa odredbama Zakona o javnom okupljanju i da je javno okupljanje moguće održati na Trgu Krajine i u Parku “Mladen Stojanović”, na lokacijama koje je odredila lokalna zajednica.

Poslanici iz opozicije za sutra su najavili “skupštinu na otvorenom” na platou Narodne skupštine Republike Srpske.

Opozicija optužuje SNSD da su djelovanjem u institucijama Bosne i Hercegovine prekršili zaključke koje je donio entitetski parlament. Pozvali su sve poslanike da prisustvom i interakcijom s građanima, pokažu da im je stalo do narodne volje, ali i do institucije Narodne skupštine.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak ranije danas je potvrdio da je bio na razgovoru u Policijskoj upravi Banjaluka, ali da nije bilo govora o eventualnoj zabrani okupljanja, iako Zakon predviđa zabranu javnog okupljanja 50 metara u blizini štićenog objekta.

Nakon što je Policijska uprava Banjaluka zabranila okupljanje ispred Narodne skupštine Republike Srpske, koje su za sutra najavili opozicioni poslanici, predsjednik Kluba poslanika Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović poručio je da će se, uprkos zabrani, okupiti na platou ispred entitetskog parlamenta.

“Nevjerovatno je ponašanje čelnika MUP-a RS i režima, koji su vršili snažan pritisak na čelnike Policijske uprave Banjaluka da promijene Odluku i nakon odobrenja popodne zabrane skup opozicije i razgovor opozicionih poslanika sa građanima. Danas u 13 časova u ime podnosioca Zahtjeva, klubova poslanika SDS-a, PDP-a i Za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak razgovarao je sa inspektorima Policijske uprave Banjaluka koji su rekli da neće zabraniti skup, da bi se predomislili u 15 časova, vjerovatno nakon poziva nervoznog Dodika, koji je napustio sastanak sa partnerima, HDZ, Nikšićem, Konakovićem i Trojkom”, naveo je Vukanović.

Prema njegovim riječima, ponovo su trajala premišljanja, tvrdnje da se skup neće zabraniti, da bi oko 18 časova iz Policijske uprave Banjaluka pozvali Igora Crnatka da dođe po Rješenje kojim se ipak skup zabranjuje.

“Režim je u paranoji, strahu i panici, očigledno se plaši naroda pa pokušava ugušiti bilo kakvo okupljanje i izražavanje nezadovoljstva ponašanjem Vlada i vlasti. Uprkos zabrani mi se nećemo povući, i sutra ćemo se okupili ispred Narodne skupštine Republike Srpske, na Platou ispred fontane, 50 metara od ulaza u Skupštinu”, poručio je Vukanović.