Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština rs

Vukanović u NSRS-u kritikovao Vučića: Dodik ga izvrijeđao, Stevandić mu zabranio da govori

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik je odgovarao 15 minuta koristeći gnusne uvrede na račun Vukanovića, optužujući ga da je protiv RS i da vodi antisrpsku politiku u korist FBiH, Bošnjaka i stranaca

Nebojša Vukanović, poslanik u Skupštini RS-a, zaradio je opomenu na današnjoj sjednici nakon što je kritikovao vlast u Srbiji, posebno se obraćajući poslanicima koji su došli iz Srbije.

Predsjedavajući NSRS Nenad Stevandić ga je opomenuo, a potom i zabranio da se obraća, nakon što je predsjednik RS-a odgovarao na njegove izjave. Dodik ga je vrijeđao i psovao.

Vukanović je rekao da je Deklaracija donesena na tzv. “svesrpskom saboru”, a koja se razmatra u NSRS, gazi.

“Skreće se pažnja s haosa”

-Danas usvajamo deklaraciju, a možda je već u utorak gazimo i ponižavamo. Sve se radi da se skrene pažnja sa haosa, finansijskog kolapsa i problema u koji nas je uvukla ova vlast. Nemojte, mogu vas zvati braćom iako se politički ne slažemo, miješati u naše političke prilike tako grubo. Mene je lično povrijedila izjava predsjednika Srbije kako stranci hoće da smijene Dodika i nametne oktroisanog. Jedini ko je oktroisan sa dva poslanika od 83 je Dodik, 23 godine ga drže na vlasti kreditima, političkom podrškom, tolerisanjem ovog ponašanja. Kada takve izjave dođu od predsjednika Srbije to nama pravi veliku političku štetu. Nije korektno da se iz Beograda bacaju političke, neću reći atomske, ali kasetne bombe – rekao je Vukanović.

Zbog toga je zaradio opomenu od Stevandića, pa je govorio o detaljima. Rekao je da se u njoj govori o nacionalnom jedinstvu, ali da se to ne postiže stalnim uvredama i napadima.

-Počet ću od nacionalnog savjeta – na koji način je konstruisan i koji su njegovi zadaci. Onda Član 7. nacionalno pomirenje, govore o nacionalnom pomirenuu oni koji su produbili pobjede. Oni koji nisu dio establišmenta ili vlasti su građani drugog reda. Vrhunski patritoizam je da čuvamo Dejtonski mirovni sporazum, da izađemo iz svih sukoba i ne konfrotiramo se nikome, a ne moćnim silama koje su nas bombardovale i koje sutra mogu da nas unište. Nemojte k'o Boga vas molim pomagati vlasti koja vodi uništenje RS. Činite ogromnu štetu nama koji živimo ovdje – rekao je Vukanović.

Dodikove uvrede

Vukanović se osvrnuo i na tačku 26. u kojoj se govori o “historijskom prijateljstvu”, navodeći da se tu vjerovatno misli na Rusiju. Podsjetio je nakon toga kako je BiH i Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto potpisalo deklaraciju u Tirani gdje se Rusija naziva agresorom.

Govorio je i o Crnoj Gori navodeći kako je njima “poturena” rezolucija o Jasenovcu, a RS nije razmatrala istu.

-Zašto? Zato što ne smije Dodik da se zamjeri s prijateljima iz Zagreba – Milanovićem i Plenkovićem koji mu kao Beograd drži leđa. Samo da znate vi gospodo iz Srbije, firma Sirius pod sankcijama bliska porodici Dodik, skupa s odašiljačima i vezama iz Zagreba 25 miliona posao. Željeli ste ubaciti Jasenovac pa su se Nijemci ljutili. Nemojte tražiti da ljudi budu podanici – rekao je Vukanović.

Dodik je odgovarao 15 minuta koristeći gnusne uvrede na račun Vukanovića, optužujući ga da je protiv RS i da vodi antisrpsku politiku u korist FBiH, Bošnjaka i stranaca.

Iako je Vukanović upozorio Stevandića da je Dodik prekršio Poslovnik jer je vrijeđao poslanike, što je zabranjeno, Stevandić je rekao kako je mogao to učiniti jednom, ali da je Dodik to uradio opravdano.

Također, rekao je da se Vukanović više nema prava obraćati po ovoj tački. Kada je nastavio, Stevandić ga je udaljio sa sjednice NSRS, uz obrazloženje da je vrijeđao Milorada Dodika.