Vukelić: Da li slijede ubistva novinara?

protest novinara u banjoj luci

Siniša Vukelić, urednik portala capital.ba i predsjednik Kluba novinara iz Banja Luke, za Radio Slobodnu Evropu objašnjava zbog čega su u BiH i regionu sve češći fizički i drugi napadi na novinare, kao što je premlaćivanje Vladimira Kovačevića iz bijeljinske televzije BN.

  • Nepoželjni novinari

Mislim da je ovo sve ovdje posljedica stvorene atmosfere linča i atmosfere nipodaštavanja najviših funkcionera u cijelom regionu gdje se oni s nipodaštavajem odnose prema novinarima i prema medijima koji prenose bez kritike ono što oni govore i što rade.

Čim neko pokuša da preispituje tačnost njihovih izjava, ispunjenost obećanja ili ono što su uradili, koliko su kvalitetno to uradili, oni to smatraju kao pobunu robova.

Smatraju to kao napad na sebe, a sebe uvijek poistovjećuju sa državom u kojoj su na najvišim funkcijama.

Oni se ne libe da šalju poruke da su novinari nepoželjni, da su novinari ti koji ruše državu, da su strani plaćenici ili domaći izdajnici, i na taj način otvaraju put i svim drugima na nižim nivoima vlasti ili svojim sljedbenicima da uzmu zakon u svoje ruke i pokušaju tako da se dodvore svom šefu.

  • Eksces, ne pravilo

Ovo je zaista uzelo previše maha, samo u BiH od početka godine ovo je zapravo 41 napad na novinare.

To znači svake sedmice neko u BiH bude napadnut samo zato što obavlja svoj posao.

Vrlo je zabrinjavajuće i vrlo je teško objasniti nekada i svojoj porodici i svojim kolegama zašto nastavljate da se bavite ovakvim poslom u ovakvom ambijentu.

Ali mislim da upravo zbog toga što je ovakav ambijent mi svi treba da se solidarišemo i udružimo i da stvorimo situaciju u kojoj će napad na novinare biti eksces a ne pravilo i u kojoj će počinioci biti na vrijeme sankcionisani, privedeni i što strožije kažnjeni.

  • Aplauz za napad

Ostali političari barem to umotaju u celofan i barem deklarativno podržavaju rad medija, dok se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne libi da otvoreno izrekne najteže optužbe, od ‘dabogda ti otkazalo srce’, raznih uvredljivih riječi na račun medija u kojima rade pojedini novinari, preko višegodišnje zabrane za nekoliko novinara koji izvještavaju iz Palate Republike Srpske gdje on ima svoj kabinet pa do otvorenih prijetnji, dobacivanja i uvreda.

Jedan od napada bio je kada je pred velikim skupom SNSD-a napao novinarku BN televizije, i umjesto zgražanja, on je dobio veliki dugački aplauz od svih pristalica svoje stranke.

Očigledno, oni smatraju da je smiješno kada njihov predsjednik kao lider stranke i predsjednik Republike Srpske izvrijeđa i napadne novinara i da to posmatraju sa odobravanjem.

  • Udariti novinara

Zato vjerovatno i ne treba čuditi što je prije nekoliko godina anketa koju smo radili zajedno sa udruženjem BH Novinari i organizacijom Fridrih Eberet Stiftung pokazala da svaki četvrti građanin RS smatra da je prihvatljivo ponekada istući novinara.

Prošle godine taj broj se malo smanjio, primiro, ali vjerujem da bi ponovo ankete pokazale, da je čak i i mnogo veći broj građana koji smatraju da je opravdano udariti novinara jer to isto smatraju vaši funkcioneri — vaš predsjednik, vaš premijer i ministar –i ne libe se čak čak da to javno kažu.

Mislim da bi stanje medija u cijelom regionu jugoistočne Evrope trebalo biti posebna tema za Brisel, i Brisel može tu mnogo više da uradi.

  • Gledanje kroz prste

Brisel mora da beskompromisno postavi uslove pred vlastodršce u ovim državama, da kaže da neće biti kompromisa kad je u pitanju sloboda medija.

Do sada se stiče utisak da su oni njima često gladali kroz prste zbog nekih drugih političkih ustupaka, a domaći političari su to obilato koristili.

Jedino na taj način se može očekivati da se nešto promijeni.

  • Loše informacije

Ovdje je pređena granica brutalnim premlaćivanjem maskiranih osoba sa željeznim šipkama kolege Vladimira Kovačevića i ono što sljedeće možemo da očekujemo je da neko bude ubijen.

Zaista je situacija zabrinjavajuća.

I ovako su novinari potplaćeni, rade prekovremeno u neljudskim uslovima, suočeni sa ekonomskim i politički pritiscima i još pored toga sada dolazi i ovako brutalno fizičko nasilje.

Veliki broj iskusnih novinara odlazi iz ove profesije, prelazi u portparole u PR-ovce, odlaze da rade za ljude koje su jučer kritikovali i na taj način se osiromašuje medijska scena, čitaoci i gledaoci dobijaju loše informacije, političari ne dobijaju voditelje koji će da im postave pravo pitaje i čitavo društvo je oštećeno na ovaj način.