Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

inicijativa

Vuković predložila hitno usvajanje Zakona za ublažavanje posljedica koronavirusa

lejla vukovic (2)

Ona je upozorila i na neke od negativnih ekonomskih posljedica, koje mogu i koje će nastupiti u veoma kratkom vremenskom periodu, ukoliko se hitno ne poduzmu određeni koraci

Zastupnica Savez za bolju budućnost u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković uputila je danas inicijativu za hitno donošenje Zakona o ublažavanju i otklanjanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom Covid-19 na području Tuzlanskog kantona.

Inicijativa, u kojoj se navodi da je sredinom marta ove godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa, nadležni Krizni štab donio niz naredbi, koje su za posljedicu imale tešak udar na privredu najmnogoljudnijeg kantona, upućena je Skupštini TK-a.

Vuković, u svom obrazloženju inicijative, je istakla da je donošenje ovakvog zakona neophodno, s ciljem izbjegavanja zatvaranja i gašenja velikog broja privatnih kompanija koje egzistiraju na području Tuzlanskog kantona, što bi za posljedicu moglo imati enormno veliki broj osoba prijavljenih na evidenciju Službe za zapošljavanje TK.

– Imajući u vidu sve trenutne okolnosti pod kojima je zabranjen i onemogućen rad privatnih kompanija, u ovim teškim trenucima smo svi mi u zakonodavnoj, ali i izvršnoj vlasti, obavezni hitno djelovati u najboljem interesu naših građana i našeg kantona – kazala je Vuković.

Ona je upozorila i na neke od negativnih ekonomskih posljedica, koje mogu i koje će nastupiti u veoma kratkom vremenskom periodu, ukoliko se hitno ne poduzmu određeni koraci, kao što je donošenje ovakvog zakona ili sličnog akta.

– Kada su u pitanju posljedice, tu najprije mislim na porast broja nezaposlenih, odnosno pad broja zaposlenih osoba, ali i veliki broj stečajnih i likvidacionih postupaka pred mjesno i stvarno nadležnim sudovima s područja TK-a. Također, cijela situacija bi mogla dovesti do direktnog i indirektnog udara na kantonalni budžet, kroz izostanak naplate taksi, tarifa i drugih nameta iz nadležnosti TK-a. Ova situacija prijeti i već ostavlja posljedice kada je u pitanju smanjenje plaća i drugih naknada, koje se isplaćuju radnicima u privatnom sektoru. Kantonalni budžet bi se mogao naći pred totalnim deficitom i kolapsom, jer se u najvećoj mjeri finansira upravo preko privatnog sektora – navela je u inicijativni zastupnica Vuković.

Ukazala je i na smjernice i preporuke Evropske unije, po kojima su mala i srednja preduzećaglavna pokretačka snaga ekonomije EU, te zapošljavaju najveći broj radnika u privatnom sektoru.

Ova činjenica, naglasila je, predstavlja samo još jedan u nizu razloga za hitno djelovanje Vlade i Skupštine TK-a, s ciljem očuvanja kompanija i radnih mjesta, te sprečavanja propadanja privredne u Tuzlanskom kantonu, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SBB-a BiH TK.