Istočno Sarajevo

Vuković: U sistem video-nadzora uloženo više od pola miliona KM

vukovic lukac istocno sarajevo (1)

On je dodao da su troškova oslobodili nerazvijene opštine Istočni Stari Grad i Trnovo kao nerazvijene opštine grada i te obaveze su zajednički preuzeli grad i četiri opštine u njegovom sastavu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je danas da će novi sistem video-nadzora koji pokriva cijelo područje grada, a finansiran je sa više od 500.000 KM, bitno poboljšati bezbjednosnu situaciju.

Vuković je istakao da je ovo dobar primjer da na nivou lokalnih zajednica ponekad politika može biti ostavljena po strani da bi bio urađen dobar projekat.

“Ovdje su složene političke okolnosti i grad je zajednica šest opština, ali smo se okupili oko projekta koji znači bezbjednije Istočno Sarajevo. Zahvaljujem svim načelnicima opština što su imali snage da se dogovorimo i realizujemo nešto što će, nadam se, građani prepoznati kao dobro”, naglasio je Vuković, nakon prezentacije novog sistem video-nadzora u Istočnom Sarajevu kojoj je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Vuković je rekao da je grad bio nosilac projekta, i finansijski, i organizaciono, te zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji, posebno ljudima iz Policijske uprave Istočno Sarajevo koji su osmislili projekat.

“Prvi ugovor bio je 397.000 KM, a nakon toga smo nabavili nosače za kamere po pojednim pozicijama u vrijednosti većoj od 20.000 KM i imamo ugovor sa `M:telom` za tri godine kada je riječ o stabilnom linku za svaku poziciju u iznosu oko 80.000 KM. Grad Istočno Sarajevo je od toga platio oko 300.000 KM, dok su opštine u njegovom sastavu snosile troškove od oko 200.000 KM”, precizirao je Vuković.

On je dodao da su troškova oslobodili nerazvijene opštine Istočni Stari Grad i Trnovo kao nerazvijene opštine grada i te obaveze su zajednički preuzeli grad i četiri opštine u njegovom sastavu.

“Cijeli projekat je vodio IT sektor MUP-a i imali smo povjerenja u njih, da su to uradili na najbolji način”, rekao je Vuković novinarima u Istočnom Sarajevu i napomenuo da se podaci mogu koristiti isključivo u skladu sa zakonom i da zloupotreba ne može biti.

On je izrazio nadu da je, u skladu sa razvojem grada, moguća i nadogradnja ovog projekta.

Vuković je naveo da je na sastanku sa ministrom Lukačem danas bilo riječi i o još dvije važne tema za grad, odnosno za opštine Istočni Stari Grad i Istočnu Ilidžu.

“Zahvalni smo Ministarstvu što su riješena i druga dva problema kada je riječ o bezbjednosti na području grada, a to je organizovanje policijske stanice na području opštine Istočna Ilidža i podrška organizovanju policije na području Istočnog Starog Grada, sa posebnim akcentom na Brus. Za nas je to važano i kada je riječ o razvoju turizma”, istakao je Vuković.

On je dodao da su danas dobili uvjeravanja od Lukača da će u narednom periodu biti preduzeti konkretni koraci da bi Policijska uprava Istočno Sarajevo dobila reprezentativan objekat sa sjedištem na Palama, gdje se i sada nalazi.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač danas se u Istočnom Sarajevu sastao sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem, te predstavnicima šest opština ovog grada i opština Rogatica i Han Pijesak.

Nakon sastanka, u prostorijama Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo predstavljen je novi sistem video-nadzora koji pokriva cijelo područje grada Istočno Sarajevo i opština Rogatica i Han Pijesak.