Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Waldner: Misija EUFOR-a u BiH održavanje sigurnog i stabilnog okruženja

anton waldner

Generalmajoru Antonu Waldneru navršava se 100 dana obavljanja dužnosti komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH te je on ovim povodom razmotrio rad koji EUFOR obavlja pomažući pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u našoj zemlji.

Kako je rekao, misija EUFOR-a je davanje doprinosa održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH te pružanje pomoći pri stvaranju klime za nastavak mirovnog procesa. Od 2010. godine, dodao je, EUFOR je usredotočen na osposobljavanje i obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Odgovornost za izvršenje mnogih zadataka predata je domaćim vlastima po principu “domaće vlasništvo” i u skladu je sa kretanjem BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

– Međutim, EUFOR zadržava potpunu odgovornost i nadležnost za ponovno preuzimanje kontrole, ako to situacija bude nalagala – istakao je Waldner.

Za osposobljavanje i obuku OSBiH kazao je da spadaju u glavne aktivnosti EUFOR-a.

– To je program prema kome se vlastima BiH pruža stručna vojna i tehnička podrška, čiji je cilj da se u dogledno vrijeme dostigne samoodrživost – pojasnio je.

Također, napomenuo je da EUFOR ima vodeću ulogu u fizičkom osiguranju i upravljanju zalihama naoružanja i municije u BiH, a glavni fokus im je na municiji.

– EUFOR ne osigurava samo osnovnu stručnu pomoć, podršku i praćenje aktivnosti na infrastrukturi lokacija za skladištenje, nego i uspostavljanje plana za učinkovito upravljanje životnim ciklusom municije – dodao je.

Osim navedenog, EUFOR daje punu podršku deminerskom bataljonu OSBiH kroz aktivnosti praćenja, savjetovanja i pomoći humanitarnom deminiranju, s ciljem poboljšanja operativne i logističke učinkovitosti tog bataljona.

– Ipak, odgovornost za fizičko uklanjanje mina ostaje na vlastima BiH – naglasio je komandant EUFOR-a u BiH.

Naveo je da u BiH trenutno ima 123 instruktora koji drže predavanja o opasnostima od mina, 54 EUFOR-ova i 74 OSBiH, koji su osnovni partneri lokalnim zajednicama u kojima djeluju.

Generalmajor Waldner također je pojasnio kako funkcioniraju sporazum “Berlin plus” i EUFOR te podsjetio da je “Berlin plus” sveobuhvatan paket sporazuma između NATO-a i EU postignut 2002. godine.

– On Evropskoj uniji omogućava pristup resursima i kapacitetima NATO-a pri operacijama podrške miru. Trenutno je operacija EUFOR-a “Althea” jedina operacija koja se odvija prema sporazumu “Berlin plus”. U slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju, EUFOR može tražiti podršku NATO snaga. To se uvježbava na godišnjem nivou održavanjem niza vježbi pod nazivom “Brzi odgovor” – naveo je komandant EUFOR-a, saopćeno je iz baze EUFOR-a u Sarajevu.