BiH

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO kritikovao “neshvatljivo” spor tempo vakcinacije u Evropi: Situacija je zabrinjavajuća

01/04/2021

Direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge poručio je da su “vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritikovala je danas “neprihvatljivu” sporost vakcinacije protiv korona virusa u Evropi, koja je mjesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

“Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija”, saopštio je evropski ogranak WHO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u posljednjih pet nedjelja.

Direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge poručio je da su “vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije”.

– Ne samo da djeluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primjena ovih vakcina je neprihvatljivo spora, naveo je Kluge u saopštenju.

– Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama, istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u posljednjih nekoliko mjeseci.

U evropskom regionu WHO, koji uključuje pedesetak zemalja uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle nedjelje premašio je 24.000 i “ubrzano” se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na nedjeljnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion prije samo pet nedjelja, ukazuje WHO.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.