Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Apsolutno neprihvatljiva Dodikova ideja o štampanju novca

BiH

Postignut dogovor o pismu namjere sa MMF-om i mehanizmu kooridnacije

Ekonomiji BiH apsolutno ne može pomoći intervencija u monetarni sistem, koji zagovara predsjednik RS-a Milorad Dodik – izričit je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

-To je pitanje po kojem se ne bi ni u najmanjem dijelu složio s Dodikom ili bilo kojim drugim zagovornikom ovakvih intervencija – ukazao je Wigemark.

Takve ideje bi, kaže, kratkoročno mogle polučiti određene efekte, ali dugoročno, zadnja stvar koju želite na svijetu jeste monetarna nestabilnost, odnosno nestabilnost valute.

Valutna nestabilnost je, kazao je, pogubna.

-Svako ko je živio na ovim prostorima 90-ih godina, a ja sam tada bio u Beogradu, sjetit će se dana kada smo išli u banku, uzimali svježe novčanice, na kojima se još osjetio miris svježe ištampanog novca – podsjetio je Wigemark.

Istakao je da je zadovoljan reformama koje je uradila Vlada RS-a, jer se reforme provode po planiranoj dinamici.

Pokrenuta su i određena unapređena bankarskog sektora i propisa te rješavani problemi nelikvidnih banaka, naprimjer Banke Srpske, što su pozitvni pomaci.

-To su stvari koje su bitne za finansijski aspekt, da se unapređuje djelovanje bankarskog sektora i to su Vlada i Narodna skupština RS-a ispunili i moramo pohvaliti te napore – kazao je.

Sada je važno, dodao je Wigemark, nastaviti unapređivati poslovno okuruženje za mala i srednja preduzeća.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je izjavio da je rješenje za prevazilaženje krize u BiH u dogovoru o ekonomskim pitanjima i ulasku u velike intervencije u monetarni sistem i carinsku politiku.

Tvrdi da bi se time zaštitila privreda i poljoprivreda i obezbijedila stabilnost javnog sektora i njihovih računa i podigla ukupnu likvidnost.

-Da bismo to postigli, moramo da intervenišemo u zakone o Centralnoj banci. Moramo redefinisati i sistem PDV-a – izjavio je ranije Dodik.

Reformska agenda

Veoma je važno da se nastavi saradnja entiteta u BiH na provedbi Reformske agende, jer se najveći dio ekonomskih reformi odvija na tim nivoima vlasti – ukazao je danas Wigemark.

Nakon godinu i po dana provođenja Reformske agende urađena je, kaže, polovina od planiranog i važno je zadržati strpljenje u iščekivanju njenih punih rezultata.

-Građani treba da se strpe još malo, jer su svi pokazatelji dobri, osim jednog – procenta direktnih stranih investicija, gdje nema zabilježenog rasta. To nije rezultat reformi ili privrede, već politike i političke nestabilnosti u zemlji – uvjerava Wigemark.

Da privrednici u BiH moraju biti uporni kako bi prevazišli sve poteškoće u poslovanju, potvrdio je direktor banjalučkog preduzeća “Krajina klas“ Saša Trivić.

-Nije lako poslovati u BiH o čemu govori i sama činjenica da nemamo previše stranih investicija, govori da ona nije naročito primamljivo tržite. I ono što imamo stranih investitora, došli su da koriste prirodne resurse ili monopol nekog tržišta. Vrlo malo ima ozbiljnih stranih kompanija koje pomažu razvitak BiH – tvrdi Trivić.

Smatra da je Reformska agenda potrebna BiH, iako ima i nekih rješenja s kojima se ne slaže, te da treba nastaviti dalje raditi kako bi i efekti bili bolji, te se zalaže za veće podsticajne mjere, posebno jer je privreda BiH u tehnološkom zaostatku.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je izrazio zadovoljstvo da je Ured specijalnog predstavnika EU u BiH danas u Banjoj Luci organizirao šestu, posljednju u nizu, konferenciju o liderstvu u biznisu radi unapređenja kvaliteta diskusije i aktivnosti o socio-ekonomskim reformama u Bosni i Hercegovini.

-Reformsku agendu ne vidim kao dogmu, već kao okvir koji bi trebao da daje pravce za domaće vlasti, ne samo zbog EU kao cilja, do kojem ćemo nekada dođi, nego zbog zadataka koje sami zbog sebe treba da činimo, u više segmenata i u javnim finansijama, reformi javne uprave i poslovnom okruženju – kazao je Radojičić.

Ukazao je da svi nivoi vlasti moraju zajednički da rade na reformama, jer bez toga sistem u cjelini neće moći funkcionirati.

Na ovom skupu, pod sloganom “Korak po korak”, svoja iskustva iznijeli su uspješni privrednici iz oblasti malih i srednjih preduzeća koji stvaraju nova radna mjesta.

Predstavnici poslovne zajednice, lokalnih vlasti, NVO-a, akademske zajednice diskutiraju o izazovima i prilikama lokalnog poslovnog okruženja u kontekstu približavanja tržištu EU.

Pozdravni govor na konferenciji je održao šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.