Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark-Mektić: Postignuti značajni rezultati u oblasti sigurnosti

wigemark-mektic

Postignuti rezultati u oblasti sigurnosti su značajni i ohrabrujući, poručeno je danas tokom sastanka šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, pri čemu je posebno pozitivno afirmirana uloga Ministarstva sigurnosti u ostvarenju tog napretka.

Tokom susreta kojem je prisustvovao i Richard Wood, šef Sektora unutrašnjih poslova i javne sigurnosti u Delegaciji EU, pomenuti su brojni zakonski propisi i strateški dokumenti inicirani od Ministarstva, a koji su proistekli iz obaveze usklađivanja domaćeg zakonodavstva s evropskim standardima i nedavno usvojene evropske agende.

Posebno je istaknuta važnost Strategije borbe protiv terorizma, u čijem provođenju BiH očekuje blisku saradnju i pomoć međunarodnih institucija, posebno kada je u pitanju projekat deradikalizacije grupa i pojedinaca.

Mektić je istakao da će nastaviti insistirati na postizanju rezultata u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma.

– Da bi to postigli moramo oslabiti utjecaj politike na policiju, povećati odgovornost rukovodstva policije u slučaju propusta i nepostizanja rezultata te uspostaviti sistem obavezne saradnje između policijskih agencija. Sada imamo slučaj da niko ne odgovara zbog očitih sigurnosnih propusta u Potočarima. Nemamo rezultata u borbi protiv korupcije, a na putu ka EU moramo adekvatno odgovoriti na velike korupcijske afere -kazao je Mektić.

Bliska saradnja Ministarstva i Delegacije EU bit će nastavljena i u budućnosti, kroz nastavak usklađivanja propisa s EU standardima, ali i konkretne projekte kao što je uspostava novog sistema za uzimanje otisaka, saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH.