Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susreo sa Čovićem

Wigemark pozvao na provođenje izbornih rezultata i smirivanje tenzija

Wigemark covic

Formiranje vlasti veoma je važno za EU zbog aplikacije koju je BiH podnijela za članstvo – kazao je Wigemark

Šef  Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark poručio je u petak u Mostaru kako je za Europsku uniju veoma važno da se u BiH formira vlast na svim razinama te pozvao sve političke lidere da izbjegavaju bilo kakvu “politiku ultimatuma” i da se više okrenu kompromisima i suradnji.

– Formiranje vlasti veoma je važno za EU zbog aplikacije koju je BiH podnijela za članstvo – kazao je Wigemark novinarima, nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem.

Podsjetio je kako će Evropska komisija uskoro formirati svoje mišljenje o BiH te da je zbog toga veoma važno da se provedu izborni rezultati.

– Veoma je važno da se formira vlast na svim razinama u BiH – kazao je Wigemark, naglasivši kako je današnji sastanak samo jedan u nizu sastanaka koje održava s liderima vodećih političkih stranaka u zemlji, a na kojima je glavna tema formiranje vlasti.

Voditelj Delegacije Evropske unije u BiH pozvao je i na smirivanje tenzija u zemlji, poručivši svim političkim subjektima u BiH da izbjegavaju bilo kakvu politiku ultimatuma i da se okrenu kompromisima i suradnji.

Ova zemlja može napredovati samo kroz suradnju i međusobno poštivanje prava svih građana u BiH, smatra Wigemark.

Ocijenio je također kako je ova godina veoma važna za BiH u svjetlu njezine aplikacije za članstvo, mišljenja Evropske komisije i ocjene koja će proisteći iz toga.

Wigemark nije želio komentirati najavu SDA da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske, kazavši samo kratko da nije na njemu da komentira pojedinačne inicijative.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović ponovio je još jednom kako je euroatlantski put BiH strateški put hrvatskog naroda u BiH koji će nastojati, da tamo gdje djeluje, i izgrađuje takav ambijent.

I on je upozorio na stvaranje negativnih tenzija u zemlji, kazavši kako se u BiH ne biraju riječi koje će nekoga uznemiriti, riječi mržnje, a koje su, smatra, počesto u eteru, te da ne treba ići s pojedinačnim inicijativama koje stvaraju neugodnosti na političkoj sceni.

– Mi nikada nismo koristili riječi koje bi nekoga mogle povrijediti. Hrvati su okrenuti svima, ali s druge strane isto tako inzistiramo da se prema hrvatskom narodu, kao konstitutivnom, ima takav odnos od strane predstavnika druga dva naroda – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.