Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wilz: Pismo upućeno ministrici Pendeš pogrešno predstavljeno, pročitajte original

Giselle-wilz-2

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Giselle Wilz danas se oglasila saopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:

“S obzirom na veliki interes za ovo pitanje, želim biti veoma jasna u vezi tri stvari.

Prvo – pismo koje sam poslala ministrici odbrane ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća OS BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uveliko pogrešno predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala.

Drugo – OS BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu. Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri OS BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima.

Treće – puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom 1 A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH. Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira”, stoji u saopćenju, uz koje su medijima dostavljene kopija originalnog pisma upućenog ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, te kopija prevoda tog istog pisma.