Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za čije interese rade pojedina boračka udruženja u FBiH?

protesti hvo arbih (4)
Foto: I. Kralj

Kao u svakoj izbornoj godini do sada, i na početku 2018. godine u BiH se prebrojavaju krvna zrnca, podgrijava se politička atmosfera, ali i punom snagom pokreće izborni inžinjering na svim poljima.

Tako se i boračka populacija u BiH često nađe u samom centru predizbornih dešavanja koja u BiH ponekad počnu i dvadeset mjeseci prije izbora, a svemu tome doprinose i pojedina boračka udruženja.

U BiH postoje na desetine ovih udruženja, a za brojna od njih se i ne zna šta konkretno i korisno rade za ovu populaciju.

I dok pojedina udruženja koordinirano nastoje pregovarati sa vladajućim strukturama i izboriti se za temeljna prava populacije koju predstavljaju, određena udruženja su često samo osnova i korisno sredstvo za lokalne moćnike i zvaničnike da stvaraju haos u državi putem blokada saobraćajnica, velikih okupljanja, prijetnji….

Udruga zaboravljenih branitelja BiH najavila je za danas takve blokade širom FBiH, a predsjednik ove udruge Drago Grbavac izjavio je da će to učiniti jer nije zakazana sjednica Zastupničkog doma, što je bio njihov uvjet da ne izađu na ulice. Na ovoj sjednici bi se, kako je zatražio, govorilo o Rezoluciji branitelja, registru, Prijedlogu zakona o udruženjima od posebog društvenog značaja.

Pitanje koje se u ovoj situaciji nameće samo po sebi jeste: za čije interese rade pojedina boračka udruženja kada najavljuju blokadu države?

Tim prije što se u FBiH već radi na pitanjima koja se tiču boračke populacije, a što su ujedno i neki od zahtjeva Grbavca i njegovog udruženja.

Naime, Predstavnici Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija FBiH razgovarali su jučer u Parlamentu Federacije BiH sa rukovodstvom Zastupničkog doma i predsjednicima Klubova HDZ-HNS i SBB o pitanjima iz boračke problematike i o aktivnostima donošenja zakona koji tretiraju ovu oblast.

Na sastanku je konstatovano da se u parlamentarnoj proceduri trenutno i jedino nalazi Prijedlog Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja oko kojeg je postignut visok stepen saglasnosti te da se isti uvrsti na dnevni red sjednice radi usvajanja.

“Rukovodstvo Doma je konstatovalo da ne postoje drugi dostavljeni materijali pa time ni uslov za sazivanje tematske sjednice, uzevši u obzir da je Zastupnički dom 24. januara 2018. godine imao na dnevnom redu Informaciju resornog Ministarstva o analizi položaja boračkih kategorija o čemu je obavljena višesatna rasprava u kojoj su aktivno učestvovali i predstavnici boračkih udruženja”, navedeno je iz Kabineta predsjedavaućeg Zastupničkog doma.

Na sastanku je također zaključeno da se zatraži od Vlade Federacije BiH da u narednih 30 dana u parlamentarnu proceduru uputi Nacrt Zakona o pravima demobilisanih branilaca.

Prisutni na sastanku su se usaglasili da se, nakon što je zvanično objavljen Registar korisnika, zatraži od resornog Ministarstva ubrzanje aktivnosti na okončanju izrade Registra učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata 92’-95’ i da se isti učini javno dostupnim.

I pored ovih aktivnosti i zaključaka, Drago Grbavac i njegovo udruženje najavljuju blokade ulica predstavljajući se kao zaštitnici interesa kompletne boračke populacije.

No, ko je zapravo Drago Grbavac? Veličanje Slobodana Praljka i ostalih pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata osuđenih u Hagu bio je sastavni dio njegove retorike u proteklim godinama, a nedavno je sa svojim udruženjem zahtjevao od svih aktualnih političkih hrvatskih vlasti u Hrvatskoj i BiH da upotrijebe sva dozvoljena zakonska sredstva u osporavanju osuđujućih presuda haškim osuđenicima.