Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Za dijelove BiH upaljen alarm: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja sedmice

Rimski most na rijeci Bosni
01.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Rimski most nalazi se na rijeci Bosni nedaleko od sarajevskog naselja Ilidza. Ovaj most je jedan od cetiri stara kamena mosta na podrucuju Sarajava, ostali su Seher-Cehajina cuprija, Latinska cuprija i Kozija cuprija. Tacno vrijeme izgradnje mosta nije poznato, a prema putopisima ovaj most sa sedam lukova izgradjen je izmedju 1530. i 1550. godine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom, a u Hercegovini i na sjeveroistoku bez padavina.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bihać -1 supanj, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Drvar, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 0, Bjelašnica, Bugojno i Gradačac 1, Sokolac 2, Srebrenica 3, Ivan-sedlo 7, Sarajevo 8, Livno 9, Široki Brijeg 11, Grude, Mostar i Trebinje 12, Neum 14 stepeni.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 933 milibara, za 10 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom. Na istoku i sjeveroistoku Bosne bez padavina. Obilnije padavine na zapadu i jugozapadu Bosne, kao i na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjeren u Posavini i Krajini sjeverozapadni, a u ostatku zemlje uglavnom jugoistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuju se povremno jaki udari juga. Najviša dnevna temperatura u Krajini od -1 do 5, u ostatku Bosne od 6 do 11, na jugu do 15 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme s kišom. Najviša dnevna temperatura oko 10 stupnjeva, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upaljen meteoalarm

Evropski meteorološki servis “Meteoalarm” upalio je narandžasti i žuti meteoalarm za dijelove Bosne i Hercegovine.

Zbog velike količine padavina narandžasti meteoalarm upaljen je za regije Livna i Trebinja. Žuti meteoalarm je upaljen za regije Bihaća, Mostara i Foče.

Prognoza do kraja sedmice

U petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, a u Bosni u jutarnjim satima ili tokom prijepodneva. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 3 do 9, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne od 10 do 15 °C.

U subotu se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 2 do 7, na jugu od 8 do 12, a dnevna od 9 do 15 °C.

U nedjelju se prognozira oblačno vrijeme sa kišom. U Krajini postepen prestanak padavina poslije podne, a na istoku i sjeveroistoku Bosne kiša se očekuje u večernjim satima. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 16 °C.