Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u ponedjeljak prva

Za iduću sedmicu najavljene dvije zasebne sjednice oba doma Parlamenta FBiH

parlament fbih
Foto: Amer Kajmović/FENA

Već za sutra je sazvana redovna sjednica prvog i za dnevni red najavljena Informacija o nefunkcionisanju radnih tijela ovog parlamentarnog nivoa

Prema oficijelnim najavama, u idućoj sedmici će u sjedištu Federalnog parlamenta u Sarajevu biti održane dvije zasebne sjednice Predstavničkog doma i jedna Doma naroda.

Već za sutra je sazvana redovna sjednica prvog i za dnevni red najavljena Informacija o nefunkcionisanju radnih tijela ovog parlamentarnog nivoa, dok će na narednoj, sazvanoj za srijedu, jedna od tema biti predložena odluka o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za prva tri mjeseca ove godine.

Tu odluku moraju odobriti oba doma, u istom tekstu, da bi mogla stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama, a donosi se u situaciji kad budžet Federacije za tekuću godinu nije potvrđen u Federalnom parlamentu.

U nedostatku budžeta kao najvažnijeg finansijskog akta, jedna od svrha odluke o privremenom finansiranju je otklanjanje opasnosti od zastoja finansijskih tokova u Federaciji u novoj fiskalnoj godini.

Kao i kod Predstavničkog doma, ova odluka je u najavljenom dnevnom redu Doma naroda u idućoj sedmici, za sjednicu sazvanu za četvrtak.

Među drugim temama tog zasjedanja treba da bude predloženi, kolokvijalno nazvani zakon o registru osuđenih pedofila, za čije stupanje na snagu je također potrebna podrška oba doma.

Predstavnički dom je to već učinio ranije a ako zakon većinom glasova prihvati i Dom naroda u četvrtak, Federacija će posebnu legislativu ove vrste dobiti prvi put.