Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

22. aprila

Za kolektivnu dženazu u Vlasenici spremni posmrtni ostaci dvije žrtve

dženaza tabut
Ilustracija (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Protokolom je predviđeno odavanje počasti i vjerski program od 12.00 sati, a nakon podne-namaza bit će obavljena dženaza-namaz, koji će predvoditi muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović

Za ovogodišnju kolektivnu dženazu žrtvama ubijenim na području Vlasenice, koja će biti obavljena u subotu, 22. aprila, na Šehidskom mezarju Rakita, spremni su posmrtni ostaci dvije žrtve.

Protokolom je predviđeno odavanje počasti i vjerski program od 12.00 sati, a nakon podne-namaza bit će obavljena dženaza-namaz, koji će predvoditi muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Amza Fazlić je kazala Feni da će ove godine u ovom mezarju biti ukopan Osmo (Ibro) Efendić, rođen 1961. godine u Vlasenici.

On je nestao 1992. godine na području Pelemiša u Šekovićima, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Pelemiši, u augustu 2004. godine, 12 godina nakon njegovog nestanka.

Fazlić napominje da je Efendić zvanično identifikovan prošle godine, ali porodica tada nije bila u mogućnosti doći na kolektivnu dženazu pa je ukop prolongiran za ovu godinu.

Konačan smiraj ove godine će naći i Rahman (Safet) Hrnjić, koji je rođen 1979. godine na lokalitetu Baćino brdo u Vlasenici.

– On je imao svega 13 godina kada je nestao u mjestu Klještani. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 11 godina kasnije prilikom otkrivanja masovne grobnice Ogradice u Vlasenici – kazala je Fazlić.

Dodala je da se još uvijek traga za 369 žrtava sa područja Vlasenice.