Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za kupovinu objekata ambasada u Zagrebu i Beogradu 2,9 miliona KM

vijece ministara

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo je odluku o kupovini objekta za potrebe ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu i odluku o kupovini objekta za potrebe ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlukama su odobrene kupovine objekta na adresi Generala Anrija 37, u Beogradu, površine 340,25 metara kvadratnih po cijeni od 1.545.105,70 KM, odnosno objekta na adresi Pantovčak 162A, u Zagrebu, površine 428 metara kvadratnih, po cijeni od 1.320.185,25 KM.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ovlašten je za potpisivanje ugovora o kupovini objekata. Za realizaciju ovih odluka finansijska sredstva osigurana su u budžetu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prethodno je Vijeće ministara razmotrilo i usvojilo Informaciju o provedenim procedurama i realiziranim zadacima Komisije za kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Beogradu i Zagrebu, te Izvještaj sa prijedlogom najpovoljnijih ponuda za kupovinu objekata.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu (Projekt modernizacije cestovnog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Ovaj projekt obuhvatit će rehabilitaciju i modernizaciju magistralnih cesta i objekata s ciljem unapređenja nivoa usluga i sigurnosti prometa u Federaciji BiH, kao i poboljšanje upravljanja magistralnom cestovnom mrežom u Federaciji BiH, s posebnim fokusom na finansijsku održivost investicija, otpornost na klimatske promjene i sigurnost prometa.

Iznos zajma je 58 miliona eura, s alokacijom na Federaciju BiH. Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora BiH, dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo odluku o osnivanju Komiteta za upravljanje zračinim prostorom Bosne i Hercegovine. Cilj osnivanja Komiteta je strateško upravljanje zračnim prostorom Bosne i Hercegovine (nivo 1), a radi pripreme značajnih prijedloga, kao što je nacionalna politika upravljanja zračnim prostorom BiH.

Vijeće ministara BiH upoznalo se s usmenom informacijom ministra civilnh poslova Adila Osmanovića o problemima u realizaciji projekta izgradnje Trebevićke žičare. Imajući u vidu značaj projekta, Vijeće ministara BiH je zatražilo od nadležnih institucija da ubrzaju potrebne procedure kako bi ovaj projekat bio realiziran.