Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

politika na bh. način

“Za lajk više”: Dodik i Isak nastavili sa nepotrebnim kafanskim prepucavanjima

Ramo Isak dodik
Foto: Fena

I dok kriminal i korupcija cvjetaju u oba bh. entiteta, mi na medijskoj sceni imamo uličarske rasprave koje će se već sutra zaboraviti, ali su bar još jedan dan skrenule pažnju sa najvažnijih tema u našoj državi

Bosna i Hercegovina zauzima najgore mjesto u regionu po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije  (Corruption Perception Index – CPI) koji je objavio Transparency International (TI), a postala je i druga najlošije pozicionirana zemlja u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji. 

Ispred BiH, kada je korupcija u pitanju, nalazi se samo neprikosnovena Rusija.

Šta u isto vrijeme rade osobe koje bi trebale raditi na razbijanju korupcije u dva bh. entiteta?

Kafanska prepucavanja

Svoje vrijeme i energiju koriste za najprimitivnija kafanska prepucavanja, koja nemaju nikakvog konkretnog učinka osim skupljanja lajkova na društvenim mrežama.

Tako je predsjednik Republike Srpske posljednjih dana vrijeme provodio analizirajući izjave pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i euroazijska posla Jamesa O'Briena. O'Brien je prethodne sedmice bio u posjeti Bosni i Hercegovini i upravo je, između ostalog, govorio o visoko rasprostranjenoj korupciji.

Dodik je na konkretne činjenice osgovorio najprizemnijim uvredama. “Usput” je spomenuo i osobu za koju je znao da će mu u što skorije vrijeme “žestoko odgovoriti”.

“Kako je moćna Amerika došla na ove grane? Svijet je u vrtlogu sukoba, vri na svakom dijelu planete, a državni sekretar SAD bavi se BH gasom, njegov pomoćnik Sabijom, ambasador respiratorima i poslovnicima o radu.

Pored njih, Ramo Isak djeluje kao diplomatski gigant. Ovo ni Nadrealisti nisu mogli da zamisle”, poručio je Dodik.

Nabačena loptica

Na nabačenu lopticu nije dugo morao čekati. Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak “odgovorio” je Dodiku u sličnom tonu.

“Ti trebaš ustati kada se spomene ime Rame Isaka. Umjesto što se ponašaš kao patetična tračara američkih diplomata, bolje ti je da sunčanu nedjelju iskoristiš da se vidiš s advokatom koji te zastupa pred Sudom Bosne i Hercegovine. I naravno, da još malo uživiš u suncu i slobodi”, kaže na sve Isak.

I dok kriminal i korupcija cvjetaju u oba bh. entiteta, mi na medijskoj sceni imamo uličarske rasprave koje će se već sutra zaboraviti, ali su bar još jedan dan skrenule pažnju sa najvažnijih tema u našoj državi.

Naravno sve se odvija vikendom kada je najlakše doći do medijskog prostora.

U isto vrijeme njihovi porodični biznisi, naravno, nesmetano se razvijaju…