BiH

Za liječenje djece iz RS-a u inostranstvu prikupljeno oko 2,8 miliona KM

28/07/2018

Na računima Fonda solidarnosti za liječenje djece iz bh. entiteta RS u inostranstvu krajem juna bilo je oko 2,8 miliona KM.

Rad ovog fonda se finansira iz neto zarada zaposlenih u tom bh.entitetu, osim za one radnike koji su tražili da se oslobode plaćanja ovog posebnog doprinosa.

-Određene kategorije društva, poput penzionera, za koje zakon nije predvidio plaćanje solidarnog doprinosa, izrazile su želju da budu dio ove humane misije – navedeno je u odgovoru iz Ministarstva zdravlja RS-a na pitanje poslanika entitetskog parlamenta.

Na ovaj način, Fond solidarnosti je obezbijedio dodatne izvore finansiranja, a sve s ciljem prikupljanja više sredstava za liječenje djece u inostranstvu.

U toku su i aktivnosti oko uvođenja trajnog humanitarnog broja kako bi svi koji to žele, i na taj način mogli da daju svoj doprinos.

Kada su u pitanju ostali izvori finansiranja Fonda solidarnosti, koje je zakon predvidio, a odnose se na sredstva budžeta lokalnih zajednica, očekuje se da će prihodi Fonda i po ovom osnovu biti stabilni te da će se uplaćivati kvartalno i do kraja godine.

Iz entitetskog Ministarstva zdravlja ističu da je potrebno preciznije definisati mehanizme kontrole uplate sredstava, posebno vrstu prihoda po osnovu posebnog doprinosa solidarnosti na osnovu kupljenog službenog putničkog vozila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.