Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za liječenje djece iz RS-a u inostranstvu prikupljeno oko 2,8 miliona KM

dijete bolnica333
Ilustracija

Na računima Fonda solidarnosti za liječenje djece iz bh. entiteta RS u inostranstvu krajem juna bilo je oko 2,8 miliona KM.

Rad ovog fonda se finansira iz neto zarada zaposlenih u tom bh.entitetu, osim za one radnike koji su tražili da se oslobode plaćanja ovog posebnog doprinosa.

-Određene kategorije društva, poput penzionera, za koje zakon nije predvidio plaćanje solidarnog doprinosa, izrazile su želju da budu dio ove humane misije – navedeno je u odgovoru iz Ministarstva zdravlja RS-a na pitanje poslanika entitetskog parlamenta.

Na ovaj način, Fond solidarnosti je obezbijedio dodatne izvore finansiranja, a sve s ciljem prikupljanja više sredstava za liječenje djece u inostranstvu.

U toku su i aktivnosti oko uvođenja trajnog humanitarnog broja kako bi svi koji to žele, i na taj način mogli da daju svoj doprinos.

Kada su u pitanju ostali izvori finansiranja Fonda solidarnosti, koje je zakon predvidio, a odnose se na sredstva budžeta lokalnih zajednica, očekuje se da će prihodi Fonda i po ovom osnovu biti stabilni te da će se uplaćivati kvartalno i do kraja godine.

Iz entitetskog Ministarstva zdravlja ističu da je potrebno preciznije definisati mehanizme kontrole uplate sredstava, posebno vrstu prihoda po osnovu posebnog doprinosa solidarnosti na osnovu kupljenog službenog putničkog vozila.