Za Marš mira do sada prijavljeno više od 1.500 osoba, uglavnom mladih

BiH

mars-srebrenica__gallery_large

Više od 1.500 učesnika, većinom mladih, do sada je prijavljeno za trodnevni tradicionalni “Marš mira Nezuk-Potočari 2016”, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Pododbora Munir Habibović.

“Do sada se prijavilo više od 1.500 učesnika. Do kraja sedmice očekujemo da će biti više od 2.000. Trasa Marša mira ostala je ista, ništa se ne mijenja. I ove godine očekujemo najmanje 5.000 učesnika u Maršu mira Nezuk-Potočari i više od 200 učesnika iz Žepe prema Potočarima”, pojasnio je Habibović.

Prema njegovim riječima, svi oni koji žele da učestvuju u Maršu mira mogu posjetiti njihovu stranicu na kojoj mogu naći i upustva, od toga šta treba da ponesu od odjeće do kodeksa ponašanja tokom Marša.

“Većinom se za Marš mira prijavljuju mlađi što nas raduje jer oni tu tradiciju preuzimaju na sebe. Na njima to treba i da ostane”, poručio je Habibović.

U prošlogodišnjem Maršu mira učestvovalo je više od 10.000 osoba. Marš se dvanaestu godinu održava u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli. Veliki broj osoba izgubio je život na ovom “putu spasa” kako ga još nazivaju ali ima i onih koji su preživjeli i danas pričaju o strahotama koje su preživjeli na ovom putu.

Marš mira je, pored komemoracije i dženaze u Potočarima 11. jula, jedna od glavnih aktivnosti obilježavanja godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.