testiranje u toku

Za mjesec dana prolongiran početak naplate parkiranja u Mostaru

narodno-pozoriste-mostar

Za stanare mjesečna karta u prvoj zoni koštat će 25 KM mjesečno (225 KM godišnje), druga zona 15 KM mjesečno (135 KM godišnje) i treća zona 10 KM mjesečno (90 KM godišnje)

Iako je bilo planirano da se s naplatom parkiranja u Mostaru krene 1. listopada zbog tehničkih uvjeta početak je prolongiran za najvjerovatnije 1. novembra.

– Nama je bilo u planu da to bude 1. oktobra, međutim imali smo administrativnih poteškoća koje su sada riješene. Jedino što je ostalo su ugovori s mobilnim operaterima kako bi moglo zaživjeti mobilno plaćanje – kazao je za Fenu vršitelj dužnosti direktora Javnog preduzeća Mostar parking Darko Knezović.

Po njegovim riječima, mobilna i web aplikacija za kontrolu i naplatu parkiranja trenutno je u testnoj fazi, a kada testna faza bude završena javnost će biti obaviještene o početku same naplate.

Knezović podsjeća da se, zapravo, naplata parkiranja obavlja još od 2013. godine, jer su parking aparati cijelo vrijeme bili u funkciji, ali do sada nije postojala mogućnost kažnjavanja neplatiša.

To bi se trebalo promijeniti od 1. novembra, a Knezović ističe kako se neće odmah krenuti s izdavanjem kazni, već će postojati probni period u kome će građani biti upozoravani da su dužni platiti parking kartu.

Kako je Knezović ranije kazao u prvoj fazi naplata će se obavljati na 1.500 parkirališnih mjesta, od kojih je oko 1.200 uličnih parkirališnih mjesta, a preostala mjesta su na četiri parkirališta na lokacijama: Dom zdravlja Mostar, Gradska vijećnica, HNK Mostar i zgrada federalnih institucija.

Usporedo s početkom naplate parkiranja krenut će i prodaja povlaštenih karata. Grad je podijeljen na tri zone, a planirane su i tri grupe povlaštenih karata: parking-karte za stanare, parking-karte za osobe koje žive na području grada izvan mjesta predviđenih za naplatu te parking-karte za pravne osobe.

Unutar kategorije stanara postoji i potkategorija za umirovljenike i ratne vojne invalide za koje će cijena mjesečne karte iznositi 5 maraka, a godišnja 45 maraka.

Za stanare mjesečna karta u prvoj zoni koštat će 25 KM mjesečno (225 KM godišnje), druga zona 15 KM mjesečno (135 KM godišnje) i treća zona 10 KM mjesečno (90 KM godišnje).

Stanovnici Mostara koji žive izvan zona naplate moći će kupiti povlaštene parking-karte po cijeni od 40 KM mjesečno (360 KM godišnje) za sve zone.

Cijena mjesečne povlaštene parking-karte za pravne osobe iznosit će 100 KM za prvu zonu (900 KM godišnje), za drugu zonu 75 KM mjesečno (675 KM godišnje) i za treću zonu 50 KM mjesečno (450 KM godišnje).

Naplata parkiranja obavljat će se radnim danima i subotom u vremenu od 7 do 21 sat.

Knezović navodi kako bi što prije trebalo krenuti i s naplatom parkirališnih mjesta između stambenih zgrada, a stanarima tih zgrada omogućiti kupnju godišnjih parking-karata po znatno nižim cijenama, koje bi vrijedile samo za te prostore, ne i za ulična parkirališna mjesta.