Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Cikotić-Varhelyi

Za nabavku opreme za zaštitu granice bit će izdvojeno 1,5 miliona eura

sastanak Cikotic – komesar Verhelyi

BiH očekuje veću pomoć sigurnosnim i drugim nadležnim institucijama koje se bave pitanjima migracija, kako bi kadrovski i tehnički mogli odgovoriti na ovaj sve veći sigurnosni i humanitarni izazov za BiH. Na sastanku je najavljeno da će za nabavku opreme za zaštitu granice biti izdvojeno 1,5 miliona eura, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i komesar za proširenje i susjedsku politiku Evropske unije (EU) Oliver Varhelyi, na današnjem sastanku u Sarajevu razgovarali su o sigurnosnoj situaciji BiH, s posebnim naglaskom na izazove migrantske krize, javlja Anadolu Agency (AA).

Cikotić je upoznao Varhelyija s mjerama koje BiH poduzima u cilju bolje kontrole i nadzora granice i sprečavanja ilegalnih migracije te humanitarnog zbrinjavanja ilegalnih migranata.

Razgovarano je i o nastavku finansijske pomoći Evropske unije za efikasnije upravljanje migrantskom krizom.

“BiH očekuje veću pomoć sigurnosnim i drugim nadležnim institucijama koje se bave pitanjima migracija, kako bi kadrovski i tehnički mogli odgovoriti na ovaj sve veći sigurnosni i humanitarni izazov za BiH. Na sastanku je najavljeno da će za nabavku opreme za zaštitu granice biti izdvojeno 1,5 miliona eura”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.