Za odabir zanimanja osim afiniteta važna i mogućnost zaposlenja

masinska

Srednja škola metalskih zanimanja u Sarajevu bit će domaćin Sajma srednjih škola u Kantonu Sarajevu, koji je najavljen za ovaj vikend a podržat će ga Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Direktor Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu Elmedin Lukač kazao je Feni tim povodom da im je namjera doprinijeti pravilnoj profesionalnoj orijentaciji učenika, ali i motivirati roditelje da djecu upisuju u srednje stručne škole jer su ta zanimanja trenutno tražena na tržištu rada.

Ističe da iskustva iz ranijih godina pokazuju da se radi o korisnom projektu u kojem će ove godine sudjelovati predstavnici 24 srednje škole. Oni će učenicima, koji ove godine završavaju deveti razred, i njihovim roditeljima prezentirati šta im se to nudi u srednjoškolskom obrazovanju Kantona Sarajeva.

Kao izlagače najavio je i Privrednu komoru KS, Obrtničku komoru KS, te Službe za zapošljavanje koji će posjetiocima pružiti informacije o trenutnoj situaciji na tržištu rada, pomoći roditeljima i djeci da se lakše odluče gdje da nastave školovanje….

Savjete budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima pružit će na sajmu i predstavnici ustanove “Porodično savjetovalište”, koji će im objasniti koliko je bitno zanimanje odabrati u skladu s afinitetima i sposobnostima ali i u skladu s realnim potrebama tržišta rada.

Direktor Lukač podsjeća da se upis uglavnom vrši po inerciji ili po željama, te dijete često „zaluta“ u neku školu, a možda bi bio dobar i uspješan obrtnik da je završio neki zanat.

U najavi sutrašnjeg događaja istaknuto je da se prilikom izrade planova i programa za upis učenika u srednje škole vodi računa o broju nezaposlenih na biroima za zapošljavanje ali da nema dovoljno interesa roditelja i učenika za zanimanja koja su trenutno potrebna na tržištu rada.

Srednja škola metalskih zanimanja Sarajevo školuje učenike za zanimanja trećeg (mašinske struke) i četvrtog stepena, a radi se o zanimanjima za kojima postoji potreba na tržištu rada. Imaju dobro opremljene kabinete, stručan nastavni kadar, kvalitetne nastavne planove i programe…

– Međutim, bez obzira na to što imaju mogućnost školovanja za zanimanja koja su potrebna privredi, djeca upisuju npr. gimnaziju ili sličnu školu, potom završe fakultet pa ne uspiju i nađu se na biroima za zapošljavanje. Nemali broj njih dolaze potom kod nas na prekvalifikaciju jer im je tako lakše doći do posla. Činjenica je da učenici koji završe posebno treći stepen relativno brzo pronađu posao – kaže direktor Lukač.

Lejla Halkić iz Privredne komore KS u izjavi novinarima preporučila je učenicima da dobro razmisle o odabiru budućeg zanimanja, da se ne vode idejom i odabirom školskih drugova, nego da uz sugestiju i savjet roditelja odaberu zanimanje za koje misle da im je prikladno, a i da brzo mogu naći posao.

– Po našim pokazateljima, najtraženiji su zanati. Svjesni smo i činjenica da naši poslodavci traže kadar poput obućara, limara, tesara, tapetara, dekoratera – kaže ona.

Sajam srednjih škola KS bit će održan 19. i 20. marta, a planiran je i revijalni dio programa koji će prirediti učenici srednjih škola.