Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za oporavak poplavama pogođenih zajednica u BiH 220.000 eura

BiH

poplave

Međunarodna organizacija World Vision Bosne i Hercegovine počela je provođenje projekta “Održivi oporavak na lokalnom nivou” s ciljem podrške oporavku lokalnih zajednica koje su bile pogođene poplavama i klizištima 2014. godine, i koje su još pod rizikom od takvih i sličnih nepogoda.

Ukupna vrijednost projekta je 220.000 eura i finansira ga Evropska unija. Projekt se provodi na području pet općina u sjevero-istočnoj Bosni i Hercegovini: Gračanica, Petrovo, Lukavac, Srebrenik i Kalesija.

Aktivnosti koje će biti sprovedene u toku projekta podrazumijevaju manje okolišne i ekonomske intervencije, u skladu sa specifičnim lokalnim potrebama po općinama, a koje uključuju pošumljavanje u Petrovu, čišćenje drenažnih kanala i korita manjih rijeka u Lukavcu, čišćenje riječnih korita i potoka u Gračanici, rehabilitaciju klizišta u Kalesiji, te ispitivanje i rehabilitaciju zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju u Srebreniku.

Uz to, kroz projekat će biti rađeno i na ažuriranju Planske dokumentacije za smanjenje rizika od katastrofa u odabranim općinama, te na osnaživanju mreža za učinkovito učešće na lokalnom nivou u smanjenju rizika od katastrofa, saopćeno je iz World Vision-a.

World Vision je međunarodna kršćanska organizacija za pomoć, razvoj i javno zagovaranje, posvećena radu s djecom, porodicama i zajednicama kako bi prevazišli siromaštvo i nepravdu. World Vision radi u službi svih ljudi, bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost ili spol. U BiH, World Vision je aktivan od 1994. godine.