Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mijenjaju zakon

Za ovaj posao u FBiH konačno ukidaju uvjete koje mladi uopće nisu mogli ispuniti

Foto: Pixsell/Arhiv

Aktuelni zakon je star 25 godina i ima eliminatorne uvjete za mlade koje žele posao

Za posao zatvorskog stražara u svim kazneno-popravnim zavodima na području FBiH vlada poprilična nezainteresiranost mlade populacije. Informacije su to iz Federalnog ministarstva pravde.

No, kako i ne bi bilo nezainteresiranosti kada aktuelni Zakon o izvršenju krivičnih sankcija propisuje uvjete za posao zatvorskog policajca-stražara koje mlada populacija, i da hoće, jednostavno ne može ispuniti.

Dakle, navedeni zakon koji je star 25 godina, i dalje propisuje da osobe koje se na navedene pozicije primaju na rad moraju, između ostalog, regulirati vojnu obavezu i ne smiju biti starije od 25 godina.

U ovom slučaju jedan uvjet je eliminatoran za drugi odnosno oba su eliminitarna za bilo koga ko ima 25 godina i manje a želi da aplicira.

Naime, vojna obaveza je poodavno ukinuta, a dobna granica od 25 godina je veoma ograničavajući faktor za dobivanje posla. Zbog te činjenice Vlada FBiH je napravila izmjene koje će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma odnosno 4. marta. Izmjenama se ukida vojna služba, a dobna granica se diže na 27 godina.

Dodatno, izmjena zakona koji je posljednji put dopunjavan davne 2011. godine, se osigurava informatička obrada podataka te elektronska razmjena između KPZ-ovima.