Tri sjednice u pola godine

Za plate i naknade poslanika u BPK izdvaja se oko milion KM

SkupstinaBPK3334

Bez obzira na stepen stručne spreme, poslanici primaju redovnu platu, naknade za prijevoz, topli obrok i regres

Iz budžeta Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) za plate i naknade poslanika u kantonalnom parlamentu na godišnjem nivou izdvaja se oko milion KM.

Midhat Bašić sekretar Skupštine BPK-a ističe da su prava i obaveze poslanika u kantonalnom parlamentu regulirana Zakonom o platama i naknadama fukcionera čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština BPK. Prema ovom Zakonu, svaki poslanik koji podnese zahtjev ima pravo i na profesionalizaciju koja donosi razne benefite.

“Bez obzira na stepen stručne spreme, poslanici primaju redovnu platu, naknade za prijevoz, topli obrok i regres. Koeficijenti se kreću u rasponu od 3,2 do 5,5 što pomnoženo s osnovicom koja trenutno u BPK iznosi 371 KM, obezbjeđuje ubjedljivo najveće plate u kantonu. Najniža neto plata poslanika je oko 1.187, a najveća 2.040 KM” – precizirao je Bašić.

Pojasnio je da visina plate zavisi od mjesta koje obavlja. Predsjedavajući skupštine ima koeficijent 5,5, zamjenik predsjedavajućeg 4,3, poslanici koji su predsjednici klubova 3,7 a obični poslanik 3,2.

“Tu je i pravo na prijevoz, godišnji odmor, kao i sva druga prava koja ostvaruju državni službenici, dok je paušal ekstra i izvan ovog obračuna, on se izračunava na bazi prosječne plaće zavisno od mjeseca do mjeseca, iznosi oko 730 KM. U novom sazivu Skupštine, od ukupno 25 poslanika, njih 17 je podnijelo zahtjev za profesionalizaciju. Dva poslanika ostvaruju razliku naknade između plate koju imaju u radnom odnosu i plate koju bi ostvarivali kao profesionalni poslanici. Šest poslanika koji su delegati u Domu naroda P FBiH svoja prava ostvaruju iz federalnog budžeta” – kazao je Sekretar Skupštine BPK Goražde.

Podsjetio je da su proteklih šest mjeseci poslanici kantonalnog parlamenta održali jednu redovnu i dvije vanredne sjednice. Konstituirajuća je zakazivana tri puta, ali još uvijek nije završena.

“Zakonom su predviđene i sankcije u vidu novčanih kazni od 10 i 15 posto za one poslanike koji neopravdano izostanu sa skupštine ili napuste sjednicu. No, ova mjera je samo mrtvo slovo na papiru i niti jedan poslanik do sada nije kažnjen. Zasjedali ili ne poslanici redovno ostvaruju svoja prava, a u budžetu BPK-a za 2019. godinu u ove svrhe planirano je oko milion KM” – zaključuje Bašić.