Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žuto upozorenje

Za područje cijele BiH upaljen alarm zbog grmljavine i visokih temperatura

Zahlađenje u Sarajevu
20.04.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Vrijeme u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno

Za cijelu BiH za danas je izdato žuto upozorenje zbog grmljavine, ali i visoke temperature vazduha, objavio je “Meteoalarm”.

Na području Banje Luke, Foče, Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Livna i Prijedora upozorenje je izdato zbog grmljavine, na području Trebinja zbog ekstremno visoke temperature vazduha koja će dostići i do 32 stepena.

Na području Mostara i Višegrada upozorenje je izdato i zbog grmljavine i zbog ekstremno visoke temperature vazduha koja će dostići 33, odnosno 32 stepena Celzijusa.

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali treba biti na oprezu.

Prognoza do kraja sedmice

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 25 do 31 °C.

U srijedu, 19. augusta bit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 24 do 29, na jugu do 33 °C.

Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost najavljeno je za četvrtak, 20. augusta. Jutro i dio prijepodneva po kotlinama Bosne može biti magle. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 27 do 33 °C.

U petak, 21. augusta sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 28 do 34 °C.

I za subotu, 22. augusta najavljeno je sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 30 do 36 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.