Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za provođenje Strategije okoliša Vlada FBiH izdvojila 2.000.000 KM

rijeka una

Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava transfera za Akcioni plan Strategije okoliša za 2016. godinu u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM.

U cilju provođenja Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008-2018.) Federalno ministarstvo okoliša i turizma izrađuje godišnje programe za provedbu prioritetnih projekata.

Za sufinansiranje projekata za izgradnju infrastrukture, nabavku sredstava, opreme i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije BiH u 2016. godini planirano je 1.100.000 KM, a korisnici su općine s područja Federacije BiH.

Za podršku regionalnim sanitarnim deponijama za upravljanje komunalnim otpadom planirano je 300.000 KM, a za njih mogu konkurirati privredna društva koja upravljaju regionalnim sanitarnim deponijama otpada, odnosno regionalnim centrima za upravljanje otpadom. Za sufinansiranje projekata zaštite prirode predviđeno je 400.000 KM, a korisnici mogu biti uspostavljene institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na teritoriji Federacije BiH.

U cilju podizanja svijesti o okolišu u Federaciji BiH planirano je 100.000 KM, a korisnici mogu biti nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša. Isti iznos bit će izdvojen za finansiranje troškova pomoći za sanacije šteta u okolišu čiji korisnici mogu biti svi subjekti s područja Federacije BiH kojima su neophodna interventna sredstva za sprečavanje, zaustavljanje ili saniranje nastale štete i okoliš doveo u prvobitno stanje.