Aida Pilav

Za prvomajske praznike u Kantonu Sarajevo će biti dodatnih mjera

aida_pilav (1)

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav je rekla kako se nalazimo u fazi stabilne epidemiološke situacije, do čega je u velikoj mjeri dovelo blagovremeno uvođenje niza mjera, ali i disciplina sugrađana

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo, u Bosni i Hercegovini, na prisustvo novog tipa koronavirusa testiranno je 88 osoba, a nema nijedan novi slučaj zaraze, rekla je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav, javlja Anadolu Agency (AA).

Pilav je na press konferenciji podijelila posljednje informacije o epidemiološkoj situaciji u KS.

”Broj testiranih osoba u toku posljednja 24 sata je 88, pozitivnih testova tokom posljednja 24 sata je tri, zapravo nema nijedan novi. Radi se o tri retestirana sugrađana. Broj hospitaliziranih u posljednja 24 sata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo je osam, u Općoj bolnici je troje, od čega jedno dijete u dobi od osam godina“, rekla je Pilav.

Riječ je o ukupno 11 slučajeva s blažim kliničkim slučajevima, a na respiratoru nema nijednog sugrađanina.
Ukupno urađenih testova od 30. januara do 27 aprila je 3.497, ukupno pozitivnih slučajeva je 136 u KS, od čega 26 je retestiranih. Broj izliječenih osoba je 41, a smrtnih ishoda u Kantonu Sarajevo šest. Trenutno aktivnih slučajeva u KS je 52.

”Ovaj odnos između trenutno aktivnih slučajeva u KS i broja izliječenih osoba je vrlo interesantan u praćenju epidemiološke situacije. On sada iznosi jedan naprema 0,8. Odnosno na jedan aktivan slučaj laboratorijski potvrđen COVID-om, u KS dolazi 0,8 izliječenih”, rekla je Pilav.

Pojasnila je kako je epidemiološka situacija u KS u potpunosti zadovoljavajuća, kao i ostalim dijelovima FBiH.

Pilav je navela kako kontinuirano prate parametre, a posebno provode aktivniji nadzor nakon ublažavanja određenih mjera.

Ukupan broj ljudi u KS samoizolaciji je 372, a izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova KS pokazuje kako su tri osobe prekršila rješenja o samoizolaciji.

Odgovarajući na pristigla pitanja, Pilav je rekla kako se nalazimo u fazi stabilne epidemiološke situacije, do čega je u velikoj mjeri dovelo blagovremeno uvođenje niza mjera, ali i disciplina sugrađana.

”Ne samo u KS nego i Federaciji BiH što je u svakom slučaju usporilo aktivnost virusa, čime smo mi jako zadovoljni”, rekla je Pilav.

Dodala je i kako na temelju podataka iz regiona, podaci kojima raspolažu pokazuju na slabiju aktivnost virusa u ovom dijelu Evrope, ali da predstoji aktivno praćenje situacije.

Pilav je uputila apel građanima da se pridržavaju mjera koje su na snazi.

“Mi smo u koordinaciji s federalnim Ministarstvom zdravstva i vjerovatno za ovaj period, predstojeće prvomajske praznike će biti neke dodatne mjere. Ne bih rekla da će to biti restriktivne mjere, nego će to biti samo dodatne instrukcije, upozorenja kako da se ponašamo u narednom periodu“, rekla je Pilav.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo rekao je kako je zdravstvena situacija na području te općine zadovoljavajuća i nemaju nijednog stanovnika općine pozitivnog na koronavirus, a nijedna osoba se ne nalazi ni u izolaciji.