Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GOLIĆ ŠTITI TAJKUNE

Za Radišićev kafić posebne procedure, za sirotinju – ne

srebrenka_golic1_110220_apd

Danas su se prilike drastično promijenile. Njen stranački kolega Igor Radojičić, koji je najčešće žmirio na oko 15.000 nelegalno izgrađenih objekata u Banjaluci, otišao je u političku istoriju na teritoriji grada

“Zar je moguće da vi izgradite objekat na zemljištu koje nije vaše vlasništvo, na zemljištu koje je vlasništvo lokalne zajednice iz Republike Srpske? Taj objekat (Klub 122 op.a.) je izgrađen na zemljištu u vlasništvu grada. Zar je moguće izgraditi taj objekat da niko nikad nije reagovao? Inspekcija mora da radi svoj posao. Znači, da obilazi teren, da utvrdi bespravne objekte, da se utvrdi na čijem zemljištu je objekat. Pa nema niko pravo na bilo čijem zemljištu, ukoliko on nije vlasnik, da gradi bilo što”.

Ljuta je bila ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić ne tako davnog 22. aprila 2018. godine, kada je pozdravila bager koji je dovela gradska Urbanističko-građevinska inspekcija kako bi srušila nelegalno podignut objekat star – 30 godina, piše Žurnal.info.

Visokomoralno je poručila:

„Dali smo saglasnost za rušenje, ali se pitamo kako je neko mogao da gradi na tuđoj zemlji“.

Danas su se prilike drastično promijenile. Njen stranački kolega Igor Radojičić, koji je najčešće žmirio na oko 15.000 nelegalno izgrađenih objekata u Banjaluci, otišao je u političku istoriju na teritoriji grada. Vlasnik kafića “Kajak” nije neko ko bi “želio da bude anoniman”, već Srećko Radišić, sin Mile Radišića, presuđenog kriminalca i kuma predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

KOLIKO TRAJE SREĆKOVA SREĆA?

Srećku se posrećilo pa je, za vrijeme “spavanja” prošlog gradonačelnika, na gradskoj zemlji, nelegalno podigao velelepnu “Kajak terasu”. Nova uprava grada odlučila je da je sruši. Pečaćenje se dogodilo prekjuče, Srebrenka Golić reagovala je juče.

Gradska građevinska inspekcija izazvala je ministarkin bijes.

“Uvažavajući urgenciju gradonačelnika Banjaluke, kojom je tražio da se prioritetno odluči o žalbi investitora Mile Radišića izjavljenoj protiv rješenja Urbanističko-građevinske inspekcije Grada Banjaluka, kojim se investitoru naređuje da u roku od 30 dana dobrovoljno poruši bespravno izgrađeni poslovni objekat, a koju smo zaprimili dana 8.3.2021, zajedno sa spisom ove upravne stvari, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kao drugostepeni organ, u cjelosti je poništilo prvostepeno rješenje i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak, s obzirom da je prilikom donošenja predmetnog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona”, započela je.

Potom je optužila inspektore da su “radili ishitreno, uz niz procesnih nedostataka, i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja, na osnovu kojeg je mogao donijeti zakonitu odluku”.

INSPEKTORI NE ĆUTE

Ministrica se oglušila o obiman spis Gradske uprave u kojem je dokazano da Srećko nema baš uvijek toliko sreće pa istakla:

“Da bi se odlučilo da li bespravno sagrađen objekat treba odmah porušiti, bez prava na vođenje postupka legalizacije, neophodno je pouzdano i bez greške utvrditi da li je njegova izgradnja započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što postupajući inspektor nije učinio. To je očigledno, jer spis koji je uz žalbu dostavljen Ministarstvu nije sadržao ni jedan materijalni dokaz na osnovu kojeg je donesena prvostepena odluka, osim dva zapisnika inspektora, sa dva različita imena investitora i bez ijednog zakonom propisanog materijalnog dokaza”.

Ipak, ni Golićeva nije imala mnogo sreće jer se gradski inspektori nisu libili da joj žestoko odgovore:

“Izjava ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić je nedopustivo i grubo vrijeđanje postupajućeg inspektora, koji ovaj posao obavlja već dugi niz godina. Uvidom u spis Odjeljenja za prostorno uređenje, gdje se vodio postupak legalizacije, utvrdili smo i zapisnički konstatovali da je objekat građen nakon stupanja na snagu Zakona o legalizaciji. Ovo je vidljivo iz urbanističko-tehničkih uslova urađenih od strane CPK u novembru 2018. godine, a koji su se odnosili na izgradnju predmetnog objekta, odnosno na izgradnju. U navedenim urbanističko-tehničkim uslovima uložen je zapisnik o izvršenom uviđaju na licu mjesta od 6.11.2018. godine, u kojem je konstatovano da se na predmetnoj lokaciji nalazi zelena površina sa pomoćnim objektom. Takođe u urbanističko-tehničkim uslovima postoje fotografije predmetne lokacije sa kojih je takođe vidljivo da se tu nalazi zelena površina, te da radovi nisu započeti.”

Fotografija iz novembra 2018.

UPRKOS GOLIĆEVOJ, BAGER SE SPREMA

Grad je, prema tvrdnjama gradonačelnika Drašaka Stanivukovića, pripremio alternativno rješenje za uklanjanje nelegalne terase.

“Znajući da će reakcija Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju biti ovakva, naše alternativno rješenje privođenja spornog zemljišta namjeni, po regulacionom planu, za vraćanje naše imovine, pokrenuli smo prije nekoliko dana. Taj postupak će tokom naredne sedmice biti priveden kraju”, naveo je.

U vladajućim i tajkunskim krugovima ukorijenjena je sintagma “elementarno neznanje” namijenjena svima koji ne podržavaju te “vizije”. U tom stilu oglasili su se i Radišići.

“Ono gdje je Stanivuković takođe pokazao elementarno neznanje je činjenica da je grad Banjaluka na pomenutoj parceli upisan kao vlasnik u zemljišnim knjigama, ali da se u posjedovnom listu nalaze druga, fizička lica…”, naveli su, između ostalog, u saopštenju na dvije strane.

Ipak, biće da će posljednju riječ reći bager, jer je Gradska uprava raspisala tender za izbor firme koja će srušiti nelegalni objekat na samoj obali Vrbasa.