BiH

Izgradnja infrastrukture

Za razvoj željeznica Vlada FBiH izdvaja više od sedam miliona maraka

20/06/2019

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo će za svaki od ovih projekata potpisati poseban ugovor o prijenosu sredstava

Federalna vlada usvojila je 7.673.000 maraka vrijedan ovogodišnji program utroška kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjen sufinansiranju izgradnje željezničke infrastrukture.

Kako je priopćeno iz Vlade, od ovog iznosa je za osiguranje šest cestovnih prijelaza na prugama Željeznica BiH planirano 2.000.000 maraka, za ugradnju elektroničkog osiguranja 2.320.000, za postavljanje optičkog kabla sa aktivnom opremom na dionici Sarajevo – Zenica – Željezara – EVP Banlozi 2.753.000 maraka, te za izradu studije izvodljivosti s geološkim istraživanjima i idejnim projektnim rješenjem za novu prugu Vareš – Banovići 600.000 maraka.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo će za svaki od ovih projekata potpisati poseban ugovor o prijenosu sredstava, provedbi javne nabavke (u slučaju da ŽFBiH nisu izvođači radova) i izvješćivanju o utrošenim sredstvima.

Željeznice Federacije BiH će za visinu ukupnih sredstava povećati udjel državnog u temeljenom kapitalu ovog društva i o tome informirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.