Za rebalans budžeta FBiH 2015. glasat će poslanici SDA, HDZBiH, SBB-a

parlament fbih

Na vanrednom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za rebalansirani ovogodišnji budžet FBiH u iznosu od 2.348.412.392 KM, što je uvećanje sadašnjeg budžeta za 14,3 miliona KM, glasat će klubovi poslanika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza za bolju budućnost, a protiv poslanički klubovi Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990.

– Ovaj rebalans na neki način sužava sva trošenja i traži način kako izbalansirati prihode i rashode u ovoj godini. S obzirom na to da smo imali veliki zaostatak prethodne Vlade, gdje je neprikazanih računa oko 300 miliona, odnosno zastoja u dotoku stranog novca, rebalans budžeta je nužnost koja se mora napraviti – izjavio je Feni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Najznačajniji novi iznos na rashodovnoj strani je transfer od 21,3 miliona KM predviđen rebalansom za penzioni fond.

Za obaveze prema neratnim invalidima transfer je uvećan oko 11 miliona, a za naknadu šteta od poplava i klizišta oko 9,6 miliona.

S obzirom na to da je uveden moratorij na nova zapošljavaja u javnom sektoru do kraja godine, po tom osnovu je ušteđeno oko 13,7 miliona i preusmjereno za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, za šta je namijenjeno 20 miliona

Čavara je izrazio očekivanje da će Federalna vlada do kraja godine koliko-toliko stabilizirati prihode i rashode u Federaciji da bi se mogli napraviti određeni iskoraci u proračunu FBiH za narednu godinu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Musić prekinuo je raspravu o rebalansu budžeta za 2015. godinu prethodno najavljenom pauzom, te će zasjedanje ovog doma biti nastavljeno u 14 sati.