Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povodom 25. novembra na brdu Hum podignuta velika zastava BiH (FOTO)

BiH

zastava (3)
Foto: I. Kralj

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je na brdu Hum uz intoniranje himne podignuta bh. zastava dimenzija šest puta 12 na jarbolu visine 30 metara.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, Igor Gavrić, predsjednik Gradske uprave, i mnogi drugi.

“Čestitam građanima 25. novembar Dan državnosti, jedan od temeljnih datum u hiljadugodišnjoj istoriji BiH. Mada ima problema, kriza, zastoja BiH neumitno ide, sporo i sa svim otporima, prema cilju koji je zacrtan toga dana tokom Drugog svjetskog rata. Tako da pozivam građane da se ne obeshrabre. Fašizam svoje lice pokazuje u svemu, nema gdje nije prodro i gdje se sve ne pojavljuje. Zato je potrebno da se mi svi danas kao užeta prihvatimo te ideje, bez obzira na nacije, vjere, ideologije, pripadnosti strankama, to je jedina istinska ideja za koju se trebamo boriti. Dakle, miru u BiH, prijateljstvo sa komšijama, borba protiv zla svake vrste, borba protiv svakog vida fašizma. Ovih dana je obilježen i dan mira u Daytonu, to u te dvije ideje i dva principa kojih se trebamo držati. Mir i borba protiv fašizma“, kazao je Izetbegović nakon podizanja državne zastave.

Grad Sarajevo tokom dana planira na razne načine obilježiti Dan državnosti BiH. Tako je planirani polaganje cvijeća na gradskim spomen obilježjima.

Po prvi put je planiran i dječiji program obilježavanja Dana državnosti pod nazivom “Domovina u srcu“ u kojem će učestvovati oko 300 učenika četvrtih razreda osnovnih sarajevskih škola.